söndag 20 december 2015

Asylsökande syrier döms för falskt pass - slipper straff

En 43-årig syrier slipper straff men döms ändå för dokumentförfalskning. Hæstiréttur Íslands mildrar därmed domen mot mannen som i Héraðsdómur Reykjaness dömdes till 30 dagars fängelse. Mannen kom till Island från Frankrike i våras. Där visade han ett förfalskat albanskt pass i tullpassagen. Han har i dag fått asyl och uppehållstillstånd i fyra år.

Den 19 april stoppades en 43-årig syrier i passkontrollen på flygplatsen i Keflavík. Mannen anlände till Island på ett flyg från Paris. I kontrollen visade han ett förfalskat albanskt pass. Vid en undersökning av mannens bagage hittades en mängd tillhörigheter med ett annat namn på arabiska. Mannen plockade då fram sitt syriska pass.

Mannen sade i förhör att han rest till Island för att fly undan kriget i Syrien och för att träffa sin syster. Vid passkontrollen vågade han inte visa sitt syriska pass av rädsla för att bli utvisad. I stället hoppades han på att kunna ta sig genom kontrollen och till sin syster. Därefter tänkte han vända sig till myndigheterna för att söka asyl.

I Héraðsdómur Reykjaness dömdes mannen till 30 dagars fängelse och till att betala rättegångskostnader på 320 000 isländska kronor. Hæstiréttur Íslands dömer honom för dokumentförfalskning, men 43-åringen slipper straff. I stället står statskassan för rättegångskostnaderna på 620 000 isländska kronor.

Hæstiréttur Íslands anser inte att mannen på flygplatsen i Keflavík hade någon anledning att använda det falska passet. Därför döms han alltså för dokumentförfalskning.

43-åringen har i dag fått asyl på Island. Mannens uppehållstillstånd gäller i fyra år.

Att personer som försöker resa in med falska pass döms till 30 dagars fängelse är närmast rutin. Förfarandet har dock fått internationell kritik från bland annat FN och Röda korset. I förslaget till ny utlänningslag, som ännu inte behandlats av alltinget, föreslås att personer som använder förfalskade resedokument inte ska straffas om det rör sig om exempelvis asylsökande. Förslaget kommer att debatteras efter nyår.

Här kan du läsa domen i sin helhet.