söndag 13 december 2015

Bjarni Benediktsson i flest intervjuer i isländska medier

Finansminister Bjarni Benediktsson är den som blir mest intervjuad i isländska etermedier. Därefter följer statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. På fjärde plats kommer den första kvinnan. Och på tolfte plats kommer den första icke-politikern. Det visar en rapport som tagits fram av Creditinfo på uppdrag av socialminister Eygló Harðardóttir.

I nyhetssändningarna från RÚV, Stöð 2 och Bylgjan är det oftast män som syns och hörs. Hos RÚV är 70 procent av de intervjuade män och hos mediekoncernen 365 - där tv-kanalen Stöð 2 och radiokanalen Bylgjan ingår - är andelen män 71 procent.

Den mest intervjuade mellan den 1 september 2014 och den 31 augusti 2015 var Bjarni Benediktsson. Finansministern kunde ses eller höras vid 306 tillfällen i nyhetssändningarna. Tvåa var statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som uttalade sig i 257 inslag.

På tredje plats hamnade Socialdemokraternas ledare Árni Páll Árnason. Med 166 framträdanden blev han den oftast intervjuade oppositionspolitikern. På fjärde plats kom den första kvinnan: Gröna vänsterns ordförande Katrín Jakobsdóttir med 137 framträdanden.

Därefter följde utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson med 107 framträdanden och hälso- och sjukvårdsminister Kristján Þór Júlíusson med 100 framträdanden. På sjunde plats återfanns Dagur B. Eggertsson, som medverkade i 99 inslag. Därmed var han den mest intervjuade som inte var verksam inom rikspolitiken.

Åtta blev socialminister Eygló Harðardóttir med 98 framträdanden, nia fiske- och jordbruksminister Sigurður Ingi Jóhannsson med 94 framträdanden, tia Piratpartiets tidigare gruppledare Birgitta Jónsdóttir med 89 framträdanden och elva Ljus framtids tidigare ordförande Guðmundur Steingrímsson med 88 framträdanden.

På tolfte plats fanns den första icke-politikern på listan: sjuksköterskefackets ordförande Ólafur G. Skúlason. Han syntes och hördes i etermediernas nyhetsprogram vid 84 tillfällen.

Bland de tjugo mest intervjuade var bara fyra kvinnor. Utöver Katrín Jakobsdóttir och Birgitta Jónsdóttir fanns näringsminister Ragnheiður Elín Árnadóttir på sjuttonde plats och Vigdís Hauksdóttir, alltingsledamot för Framstegspartiet, på tjugonde plats.

Av de tjugo var det tre som inte var politiker. Förutom Ólafur G. Skúlason även akademikerfacket BHM:s ordförande Páll Halldórsson och Páll Matthíasson, chef för universitetssjukhuset Landspítali.