fredag 18 december 2015

Björk i ordkrig med Jón Gunnarsson om Islands naturNär Björk dömde ut statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och finansminister Bjarni Benediktsson som rednecks gick Jón Gunnarsson i taket. Alltingsledamoten anklagade artisten för att vara korkad och för att sakna verklighetsförankring. Dessutom ifrågasatte Jón Gunnarsson om hon betalade skatt i landet. Uttalandena mötte hård kritik från oppositionen.

Regeringens planer på utbyggnad av den energiintensiva industrin utgör ett akut hot mot det isländska höglandet. Det är en åsikt som Björk i synnerhet under hösten upprepat många gånger. I förra veckan gjorde hon det bland annat i Sky News och Rolling Stone.

I intervjun med Sky News (ovan) kallade hon Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Bjarni Benediktsson rednecks. Björk hävdade att de gick storindustrins ärenden och struntade i om höglandets naturvärden skulle utplånas. Hon argumenterade också för en nationalpark på höglandet.

Vísir rapporterade om Björks uttalanden. I artikeln översattes rednecks med sveitalubbar ('lantisar'). Det fick Jón Gunnarsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, att rasa mot världsstjärnan. I ett inlägg på Facebook skrev han att Björk var korkad och att hon saknade verklighetsförankring.

Jón Gunnarsson är känd som en av storindustrins främsta förespråkare på Island. I inlägget hävdade han - till skillnad från Björk - att klimattoppmötet i Paris uppmanade Island att utnyttja hållbara energikällor för att skapa värde, vilket i praktiken betyder utbyggnad av vattenkraft som kan förse aluminiumsmältverk och annan energiintensiv industri med elektricitet.

Dessutom undrade Jón Gunnarsson om Björk betalade skatt på Island.

Det första svaret kom från författaren Andri Snær Magnason, som tillsammans med Björk kämpar för att höglandet ska fredas från ytterligare industriprojekt. På Twitter undrade han om Jón Gunnarsson skulle se till så att Alcoa, som driver ett aluminiumsmältverk i landet, nu skulle skatta på Island.

Alcoa är känt för att göra sitt yttersta för att undvika att skatta för några vinster på Island. Företaget använder räntesnurror där interna koncernlån med höga räntor används för att få ned den summa som kan beskattas. För två år sedan kunde RÚV rapportera att Alcoa på tio år inte betalat en enda krona i inkomstskatt.

I ett blogginlägg utvecklade Andri Snær Magnason sin kritik mot Jón Gunnarsson. Han hävdade att alltingsledamoten helt och hållet missat att orörd natur tack vare turismen blivit Islands viktigaste tillgång:
"Jón Gunnarsson bor i en valkrets där turismen är den i särklass största näringsgrenen. Han har ingen del i dessa turistströmmar. Det är naturen och framtoningen - som han inte har haft någon del i att skapa eller skydda. Jóns främsta älsklingsprojekt, det strandade spökskepp som är aluminiumsmältverket i Helguvík, skulle suga åt sig hela sydvästra hörnets energi och kraftigt öka luftföroreningarna vid Faxaflói. Inget återstår av det exemplet utöver en mångmiljardförlust och en halvt konkursmässig kommun."
En annan som reagerade på Jón Gunnarssons beskrivning av Björk som "döv bakom ögonen" var Reykjavíks borgmästare Dagur B. Eggertsson. På Facebook uppmanade han honom att be om ursäkt eller att annars bli sittande med en evig skam:
"Björk är inte bara den isländska konstnär som har nått längst på den internationella arenan och den islänning som har väckt den mesta och mest positiva uppmärksamheten på land och folk. Hon är också ett tydligt och ovillkorligt språkrör för isländsk natur och miljöfrågor. Att hon får skit och skäll på grund av detta - och det av 'det höga alltinget' - säger mycket om hur vår lagstiftande församling utvecklats. Är syftet att försöka skrämma människor från att ta parti för miljön?" 
Birgitta Jónsdóttir, alltingsledamot för Piratpartiet, backade i ett inlägg på Facebook inte bara upp Björk. Hon anklagade också Jón Gunnarsson, som hon haft som bänkgranne i parlamentet, för att bete sig så illa i alltinget att hon nästan tvingats att söka hjälp:
"Ingen nu levande islänning har gjort så mycket för land och folk som Björk. Någon karlstackare som försöker att förminska henne skämmer bara ut sig själv. Han kommer aldrig att be om ursäkt för sina insinuationer och ondska."
När Jón Gunnarsson dagen därpå ställde sig i alltingets talarstol var det inte för att be Björk om ursäkt. I stället ville han ha en ursäkt från Birgitta Jónsdóttir. Han ville också se en utredning av anklagelserna.

Katrín Jakobsdóttir, ordförande för Gröna vänstern, sade att Jón Gunnarssons svar var en stor besvikelse. Hon hade räknat med en ursäkt när han ställde sig i talarstolen. I stället tog han inte avstånd från insinuationer och förolämpningar:
"Jag tyckte att surrealismen nådde en viss höjdpunkt när den högt ärade ledamoten i stället kom upp och krävde en ursäkt från den högt ärade ledamoten Birgitta Jónsdóttir. Jag måste säga att jag inte anser att den högt ärade ledamoten inte prioriterar sakerna rätt och jag måste säga att jag blev mycket besviken över hans ord här eftersom jag på allvar trodde att han ångrade sina insinuationer, men i stället bestämmer han sig för att attackera en av sina högt ärade kollegor i alltinget och kräva en ursäkt för uttalandena om sig själv."
När det blivit Birgitta Jónsdóttirs tur att ställa sig i talarstolen började hon med att åter hylla Björk och hennes betydelse för Island - något som fick utrikesminister Gunnar Bragi Sveinsson att högljutt fnysa i sin stol.

På Facebook bad hon senare Jón Gunnarsson om ursäkt. Samtidigt hävdade Birgitta Jónsdóttir att hon vid flera tillfällen försökt få byta plats i alltinget eftersom hon inte stod ut med Jón Gunnarsson som granne. Skälet ska ha varit "oförutsedda och ständiga trakasserier".

Så småningom kommenterade Björk på Facebook Jón Gunnarssons insinuationer: "Ja, jag betalar skatt på Island." Hon förklarade också varför hon i intervjun med Sky News använde ordet rednecks:
"I mitt huvud är detta ett ord för människor som ser sin folkgrupp som bättre än andra, är övertygade om att de kan leva utan helheten och är ofta positivt inställda till beväpning, upplever att de står högre än naturen och att de ska styra den."
Jón Gunnarsson har hittills inte bett Björk om ursäkt.Ovan kan du se debatten i alltinget och här kan du läsa mer om Björks engagemang för höglandet.