lördag 26 december 2015

De vill göra Stokkseyri till Islands mest romantiska plats

Gamla trähus, närheten till havet och stämpeln som en konstnärsstad är inte nog. Nu vill nätverket 825 Þorparinn göra Stokkseyri till Islands mest romantiska samhälle. Det ska ske genom att dämpa eller släcka gatubelysningen på nätterna. Mellan klockan 23 och 03 ska mörkret locka turister till Stokkseyri. Kommunstyrelsen i Árborg är positiv till förslaget.

Stokkseyri på den isländska sydkusten hade vid årsskiftet 441 invånare - ett antal som minskat under de senaste åren. Orten är känd för ett stort antal gamla trähus och konstnärer. Stokkseyri har inte längre någon fungerande hamn, men närheten till havet har inte försvunnit.

Avståndet från Reykjavík är bara en timme. Det är något som boendenätverket 825 Þorparinn nu vill försöka utnyttja. I ett förslag som samlat över 130 underskrifter presenteras idén om att göra Stokkseyri till Islands mest romantiska småstad. Det ska ske genom att dämpa eller släcka gatubelysningen om nätterna.

Förslaget går ut på att gatubelysningen ska släckas mellan 23 och 03. Tanken är att mörkret ska skapa en romantisk stämning. Samtidigt kommer invånarnas juldekorationer och norrsken att synas betydligt bättre. Med mindre ljusföroreningar skulle även astronomer kunna lockas till orten.

Kommunstyrelsen i Árborg är i ett beslut positiv till förslaget. Den har skickat ärendet vidare med uppdraget att kommunen undersöker hur gatubelysningen skulle kunna styras på det sätt som 825 Þorparinn önskar.