torsdag 31 december 2015

Ett av årets värsta oväder drabbade östra IslandEn av årets värsta stormar drog fram över södra och östra Island under gårdagen. Som mest blåste det 70,8 meter i sekunden i byarna vid Vatnsskarð eystra. Skadorna efter ovädret kostar minst tiotals miljoner isländska kronor. Båtar slets loss från bryggor, asfalt spolades bort av vattenmassor och flera hus översvämmades.

Redan klockan 19 i tisdags stängdes ringvägen över Breiðamerkursandur på södra Island. Därefter stängdes allt fler vägar - i synnerhet på östra Island - i takt med att en av de värsta stormarna på senare år drog in över landet. Polisen uppmanade bilister att inte ge sig ut på vägarna på grund av ovädret. Under natten mot onsdagen var ringvägen stängd ända från Freysnes i söder till Mývatn i norr.

De hårdaste vindarna uppmättes vid Vatnsskarð eystra, det pass på 431 meters höjd som ligger vid vägen till Borgarfjörður eystri. I byarna nådde vindstyrkan som mest 70,8 meter i sekunden. Vindhastigheten var som mest 46,3 meter i sekunden.

På Papey var tiominuterssnittet som högst 38,6 meter i sekunden med styrkor på upp till 53 meter i sekunden i byarna. I Hallsteinsdalur uppmättes som mest 57,9 meter i sekunden i byarna med en högsta tiominutersnotering på 34,6 meter i sekunden.

Även på södra Island var vindarna på sina håll mycket hårda. I Steinar vid Eyjafjöll nådde vindarna som mest 58 meter i sekunden i byarna.

Skadorna var dock inte alls lika omfattande på södra som på östra Island. I Vík í Mýrdal på sydkusten sköljde vågorna in över flera tomter. Stranden och de skydd som ska motverka erosion har redan försämrats avsevärt av höstens oväder. Om de riktigt kraftfulla stormarna blir fler riskerar fastigheter att svämmas över.

Vid lunchtid i går åkte två bussar av vägen efter plötsliga vindkast. Det skedde vid Hellisheiði och Þrengsli några mil öster om Reykjavík.

Statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson sade i går i ett pressmeddelande att regeringen sammankallat en grupp som i samarbete med kommuner och invånare ska undersöka skadornas omfattning. Även om han inte lovade några statliga anslag till arbetet så brukar regeringen i sådana här fall skjuta till pengar.

Vid hamnen i Höfn lossnade fem båtar från bryggorna. Dessa kunde förtöjas på nytt av räddningsarbetare. På ringvägen mellan Djúpivogur och Breiðdalsvík slog vågorna enligt ett pressmeddelande in över vägbanan och drog med sig asfalt på långa sträckor. I Breiðdalsvík forsade vatten över kajerna i hamnen och vindarna slet med sig landgången till småbåtshamnen.

I Neskaupstaður och Seyðisfjörður försvann strömmen tillfälligt. I flera städer och på flera gårdar blåste tak av hus. Takplattor lossnade även från aluminiumsmältverket i Reyðarfjörður. Räddningstjänst ryckte ut för att minimera säkerhetsriskerna för de anställda och reparera skadorna. Liknande skador rapporterades även från Fáskrúðsfjörður och Stöðvarfjörður.

Värst drabbades Eskifjörður. Även här steg vattenståndet kraftigt och vågor sköljde in över kajerna i hamnen. Flera bryggor och gamla hus i anslutning till bryggorna förstördes under ovädret. I hamnen lossade flera båtar från sina förtöjningar.

Härhär och här kan du se klipp från Eskifjörður och här från Höfn. Ovan kan du se en film från Eskifjörður tagen några timmar efter att ovädret passerat.