onsdag 30 december 2015

Finansminister i budgetdispyt med presidentPresident Ólafur Ragnar Grímsson sågade inför julhelgen det samhälle där inte alla islänningar hade råd till mat och klappar. Utspelet kunde uppfattas som kritik mot regeringens politik - och finansminister Bjarni Benediktsson kontrade med att undra om regeringen skulle minska anslagen till presidentens generösa bjudningar.

Reykjanesbær på Suðurnes är den isländska kommun som kanske drabbades allra hårdast av finanskraschen. Arbetslösheten i regionen är landets högsta och kommunen är dessutom i princip konkursmässig.

Ett par dagar före julafton deltog president Ólafur Ragnar Grímsson i Fjölskylduhjálp Íslands utdelning av mat och klappar till 350 behövande hushåll. I en intervju i RÚV beskrev han det som ett misslyckande för samhället att inte alla islänningar hade råd till det nödvändigaste över julen:
"Om sanningen ska fram är det för mig oförståeligt att det i ett så litet land med så starka och komplexa institutioner och alla dessa debatter om välfärden och solidariteten att vi inte ska lyckas att organisera oss på ett sådant sätt att alla kan vara säkra på att de kan fira högtider av detta slag på ett anständigt sätt. Att behöva stå här i en kö i kylan för att få skyr, mjölk, bröd och kött och små presenter för sina barns räkning. Det är för mig totalt oförståeligt att denna nation inte lyckas att lösa detta problem."
Uppenbarligen träffade presidentens utspel en öm punkt hos finansminister Bjarni Benediktsson. I budgeten för 2016 hade regeringen nyligen klubbat retroaktiva höjningar av ersättningar för bland annat alltingsledamöter. Däremot stoppade regeringen ett förslag från oppositionen som på samma sätt hade höjt ersättningen retroaktivt till pensionärer och invalider.

Regeringens beslut hade redan utlöst en svekdebatt. På Twitter gick Bjarni Benediktsson till motangrepp:
"Det verkar som om Ólafur Ragnar Grímsson vill ha nya prioriteringar. Vad sägs om att sluta att dela ut miljoner till presidenten för stora fester där festborden dignar?"
Finansministerns reaktion väckte både starka känslor och överraskning. Inte minst eftersom Ólafur Ragnar Grímsson på senare år varit en president som främst lockat högerväljare. Kritiken mot Bjarni Benediktssons svar kom från olika håll. Árni Páll Árnason, ledare för Socialdemokraterna, uppmanade på Twitter finansministern att lyssna på presidenten:
"Snyggt att bara angripa personen. Mycket bättre än att lyssna."
Partikamraten Össur Skarphéðinsson anklagade på Facebook Bjarni Benediktsson för att hota presidenten efter vad han uppfattade som kritik mot regeringens politik:
"När presidenten kritiserar regeringen - med rätta - för sitt agerande gentemot pensionärer och invalider så reagerar finansministern med att hota att skära ned anslagen till presidentämbetet. Har regeringen hamnat i ett sådant läge att den hotar dem som kritiserar dem - till och med republikens president? Är dessa människor rätt funtade?"
Statsvetaren Stefanía Óskarsdóttir säger till Vísir att Bjarni Benediktssons svar sannolikt kan förklaras av att han befunnit sig under hård press. Regeringen fick kämpa för att få igenom sin budget. Samtidigt var det enligt henne att finansministern redan plågades av besvärande frågor om retroaktiva ersättningshöjningar till politikerna i alltinget samtidigt som ekonomiskt svaga grupper blev utan motsvarande höjningar:
"Jag tycker om sanningen ska fram att det är under människors värdighet att ägna sig åt så billiga angrepp. Jag vet inte om det är så fantastiska fester på Bessastaðir [presidentens residens] och så länge som vi har ett presidentämbete måste vi naturligtvis betala presidentens lön och även stå för de kostnader som uppkommer genom att ta emot besökare på Bessastaðir."
Men från de egna leden fick Bjarni Benediktsson stöd för sitt agerande. Brynjar Níelsson, alltingsledamot för Självständighetspartiet, skriver på Facebook att han är stolt över en partiledare som inte räds reaktioner:
"Jag har ofta varit nöjd med finansministern, men aldrig som nu. Jag vill ha en ordförande och en minister som säger sanningen och sina åsikter oförblommerat. De gör land och folk mer nytta än politiker som bara tänker på att inte skrämma bort någon för att öka sannolikheten till återval."
Gísli Marteinn Baldursson är programledare på RÚV, men representerade tidigare Självständighetspartiet i fullmäktige i Reykjavík. På Twitter skriver han att det inte handlade om något hot från Bjarni Benediktsson mot Ólafur Ragnar Grímsson:
"Kom igen. Han pekar på att allt detta hänger ihop. Ólafur Ragnar Grímsson kunde åtminstone torka kaviaren ur mungipan."
Þorsteinn Pálsson, tidigare statsminister och före detta ledare för Självständighetspartiet, har en annan infallsvinkel på dispyten. Han skriver i Hringbraut att Ólafur Ragnar Grímsson rimligtvis inte borde skriva under och därmed godkänna regeringens budget om han motsätter sig vilka som får retroaktiva höjningar:
"Om propositionens natur strider mot presidentens åsikter eller samvete eller om han anser att det finns en spricka mellan ting och folk om dess natur nekar han att gå med på förslaget och undertecknar inte propositionen."
För att budgeten ska börja gälla från och med 2016 krävs nämligen att presidenten undertecknar den vid ett möte med regeringen på nyårsaftonens morgon.

Personerna bakom webbplatsen Öryrki har i vilket fall som helst sin uppfattning klar. I en film som presenterades före jul skämtar de om just regeringens prioriteringar. I klippet ovan kan du se hur tomten vandrar runt och ger Bjarni Benediktsson, statsminister Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och budgetnämndens ordförande Vigdís Hauksdóttir dyra julklappar som tv-apparater och utegrillar. Men när det blir dags för invaliderna får de nöja sig med en potatis i skon - den symboliska julgåvan till den som inte har skött sig under året.