onsdag 16 december 2015

Första syriska flyktingarna till Island först efter nyår

Först i mitten på januari väntas de 55 första kvotflyktingarna från Syrien till Island. Arbetet med att ta fram resehandlingar för gruppen drar ut på tiden. Därför hinner de inte resa före jul. De 55 flyktingarna befinner sig just nu i Libanon. När de kommer till Island väntar dem bland annat ett presentkort på Ikea på 100 000 isländska kronor. Företaget öppnar också för att anställa flera av dem.

I ett flyktingläger i Libanon får just nu 55 syrier information om det liv som väntar dem på Island. Under två och en halv dag får de upplysningar om hur samhället fungerar och om hur det skiljer sig från livet i Syrien.

Informationsdagarna var planerade som det sista steget före avresan till Island. Regeringens mål har varit att välkomna de 55 kvotflyktingarna före jul. Men nu står det klart att resan blir försenad. Tidigast i mitten på januari anländer de till Island.

Skälet till fördröjningen är att det tagit längre tid än väntat att få fram resedokument. De 55 personerna saknar alltjämt pass för resan från Libanon. Det uppger välfärdsdepartementet i ett pressmeddelande.

Det dröjde längre än väntat för regeringen att komma överens med mottagarkommunerna om de ekonomiska villkoren. Enligt socialminister Eygló Harðardóttir har inte denna försening bidragit till att flyktingarna inte hinner fram till jul. Hon säger till RÚV att kommunerna redan är redo att välkomna dem:
"Det är mycket tråkigt att detta skulle fördröjas, men förberedelserna här hemma har gått mycket bra. Kommunerna har förberett mottagandet för fullt tillsammans med Röda korset, så detta handlar först och främst om dessa formaliteter i Libanon."
De 55 personer - 20 vuxna och 35 barn - som nu kommer till Island kommer att få bostäder i Akureyri, Hafnarfjörður och Kópavogur. En av kvinnorna i gruppen är gravid. Det barnet kommer med all sannolikhet att födas på Island, rapporterar Morgunblaðið.

De senaste veckorna har Röda korset samlat in möbler, kläder, husgeråd och leksaker till familjerna. Samtliga får isländska stödfamiljer som ska hjälpa dem att anpassa sig till livet i ett nytt land. De vuxna som kan börja arbeta direkt kommer att erbjudas jobb i samarbete mellan Vinnumálastofnun, kommunerna och företag.

Ett företag som håller dörren öppen för att anställa flera syriska flyktingar är Ikea. Þórarinn Ævarsson, vd för Ikea på Island, säger i Fréttablaðið att varje flykting dessutom kommer att få ett presentkort på 100 000 isländska kronor till varuhuset i Garðabær:
"Vi vill delta i att skapa möjligheter för de flyktingar som kommer hit till att anpassa sig till samhället. ... Vårt syfte är dubbelt. Å ena sidan att hjälpa människor att anpassa sig till samhället och å andra sidan och att underlätta dessa första dagar och veckor. ... Ikea har genom tiden varit en arbetsplats för människor med varierande bakgrund. Vi har nästan 100 anställda med utländsk bakgrund. Detta är många av våra alla bästa människor och det vore inte möjligt att driva företaget om det inte vore för insatserna från dessa fantastiska individer. ... Vi vill göra dem så framgångsrika som möjligt inom företaget och erbjuder därför alla anställda gratis undervisning i isländska på arbetstid, eftersom nyckeln till att arbeta sig uppåt är att behärska språket."
RÚV arbetar just nu på en dokumentär om flyktingarnas ankomst till Island. Producenten Ragnar Santos publicerade i går de första bilderna på de flyktingbarn som snart får en fristad i landet.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.