onsdag 9 december 2015

Fréttatíminn trappar upp isländskt gratistidningskrig

Medieveteranen Gunnar Smári Egilsson tar över Fréttatíminn vid årsskiftet. Han blir både utgivare och chefredaktör för den gratisutdelade veckotidningen. Bakom affären står flera tunga investerare. Fréttatíminn siktar nu på att utöka utgivningstakten - planer som redan mötts med smutskastning i anonyma ledare hos konkurrerande Fréttablaðið.

Länge var Gunnar Smári Egilsson och Jón Ásgeir Jóhannesson affärskompanjoner. Gunnar Smári Egilsson grundade Fréttablaðið, den gratisdistribuerade dagstidning som senare skulle komma att ägas av just Jón Ásgeir Jóhannesson och därefter av hans fru Ingibjörg Pálmadóttir. Tidningen ingår i mediekoncernen 365, som ägarna utnyttjar för att på redaktionell plats propagera för sina intressen.

Gunnar Smári Egilsson var vd för Fréttablaðið och mediekoncernen Dagsbrún fram till 2006. Tidningen var dock långt ifrån hans enda medieäventyr tillsammans med Jón Ásgeir Jóhannesson. Ihop grundade de bland annat de ekonomiskt oerhört kostsamma satsningarna Nyhedsavisen i Danmark, NFS på Island och Boston Now i USA.

Men någonstans på vägen skar det sig mellan de två. I samband med finanskraschen hävdade Gunnar Smári Egilsson att Jón Ásgeir Jóhannesson hade skulder på över tusen miljarder isländska kronor. Högst bidragande till förlusterna var de misslyckade mediesatsningarna. Jón Ásgeir Jóhannessons motdrag var att anklaga den forne kumpanen för osanningar. Skulderna var i själva verket bara 900 miljarder isländska kronor.

Nyligen blev det klart att Gunnar Smári Egilsson tar över Fréttatíminn, en gratisutdelad veckotidning som trycks i 82 000 exemplar. Han blir själv utgivare och delar uppdraget som chefredaktör med Þóra Tómasdóttir. Investerarna bakom ägarbytet är Árni Hauksson, Hallbjörn Karlsson och Sigurður Gísli Pálmason. Samtliga är erfarna investerare - och Sigurður Gísli Pálmason är dessutom Ingibjörg Pálmadóttirs bror. Valdimar Birgisson blir kvar som delägare och blir dessutom ny vd.

Fréttatíminn har de senaste åren stadigt tappat läsare. I Gallups novembermätning uppgav 36,4 procent av islänningarna att de läste tidningen. Förra året försökte investerare lojala med Framstegspartiet att köpa Fréttatíminn, men efter några möten strandade samtalen.

Gunnar Smári Egilsson är inte känd som någon förvaltare av andras idéer. Att Fréttatíminn kommer att förändras är givet. Tidningen är i dag i princip osynlig på nätet. Samtidigt är Gunnar Smári Egilsson och de nya ägarna övertygade om att de stora intäkterna alltjämt ligger i papperstidningen. I ett pressmeddelande säger han inget om hur tidningen kommer att förändras:
"Medievärlden genomgår djupgående tekniska och sociala förändringar, och de kommer inte bara att förändra marknaden utan också ha stor inverkan på samhället. ... Vi vill delta i dessa förändringar och ha gott inflytande på dem. Vi upplever äldre mediers och gamla idéers föråldring och vi är på väg in i spännande tider med mer mångsidig och framgångsrik rapportering som kommer att leda till ett öppnare och mer demokratiskt samhälle."
Ett alternativ som undersöks är att börja ge ut Fréttatíminn oftare. Tillträdande vd:n Valdimar Birgisson säger i Viðskiptablaðið att det främst är som tryckt tidning som Fréttatíminn ska expandera:
"Det är många som tar en sådan [gratis]tidning och läser, och kraften för annonsörer är enorm. Denna distributionsmetod är mest vinstgivande och ger bäst resultat för annonsörerna. Och så länge som tillräckligt många plockar upp och läser tidningen så är detta fortfarande den bästa och mest vinstgivande vägen."
Den ökande konkurrensen välkomnas inte av 365-koncernen. I en ledare i Fréttablaðið beskrivs Gunnar Smári Egilsson inte bara som en medieentreprenör. Han sägs också ha hanterat investerares pengar slarvigt. I artikeln påminns läsarna om misslyckade storsatsningar där han varit inblandad. Att partnern ofta var Jón Ásgeir Jóhannesson nämns däremot inte.

Fréttablaðið är en tidning i kris. Förra månaden lästes den bara av 50 procent av islänningarna, den lägsta siffran någonsin. Det är en av förklaringarna till de negativa attityderna mot Gunnar Smári Egilsson.

Samtidigt är det svårt att inte tolka ledaren som om det inom 365-koncernen finns en utbredd rädsla för nya konkurrenter. Vem som skriver de anonyma ledarna är inte känt. Genom åren har det gått många rykten om att de för ägarna utgör närmast en direktlinje så att de i tidningen ska kunna ta ställning i aktuella samhällsfrågor utan att behöva träda fram som avsändare.

Här kan du läsa mer om den isländska mediemarknaden.