tisdag 22 december 2015

Glitnirs ex-vd Lárus Welding döms till fem års fängelse

Ett regelvidrigt lån på 19,5 miljarder isländska kronor från Glitnir till FS 37 utsatte banken för stora ekonomiska risker. Lånet användes för att köpa aktier i Glitnir som redan tidigare ägdes av Glitnir. Nu döms bankens tidigare vd Lárus Welding till fem års fängelse för trolöshet mot huvudman. Även Jóhannes Baldursson och Þor­vald­ur Lúðvík Sig­ur­jóns­son får fängelse för samma affär.

I november 2007 undertecknade vd:n Lárus Welding för Glitnirs räkning ett låneavtal med bolaget FS 37, senare Stím. Lånet var på drygt 19,5 miljarder isländska kronor och löpte på ett år. Lånet användes av Stím för att finansiera 78 procent av bolagets köp av aktier i Glitnir och FL Group.

Totalt gick affären på drygt 25 miljarder. Stím köpte på detta sätt 4,3 procent av aktierna i Glitnir och 4,1 procent av aktierna i FL Group. Som säkerhet för lånet användes just aktierna i Glitnir och FL Group, men även aktierna i Stím.

Investeringsfonden GLB FX - som ägdes av Glitnir - köpte i sin tur ett terminskontrakt i Stím från Saga Capital. Saga Capital var liksom Glitnir delägare i Stím. Affären genomfördes strax före bankkraschen hösten 2008. Saga Capital förlorade därmed inget på affären - medan Glitnir vid Stíms konkurs bara fick tillbaka 0,06 procent av fordringarna.

I rätten försökte åklagaren utan framgång att få klarhet i vem eller vilka som faktiskt kontrollerade Stím. De personer som på pappret ansvarade för bolaget tycks ha haft litet eller inget inflytande över verksamheten. Klart var dock att idén till bolaget uppstod under några Glitnir-chefers resa till Ryssland senhösten 2007.

Stíms konkurs slutfördes hösten 2014. Kraven på bolaget uppgick till drygt 24 miljarder isländska kronor. Glitnir var den i särklass största fordringsägaren på grund av aktieaffären. Stím var då i princip tömt på tillgångar.

Nu döms Lárus Welding till fem års fängelse för trolöshet mot huvudman. Héraðsdómur Reykjavíkur anser att det är uppenbart att lånet till Stím bröt mot regelverket och att det innebar stora ekonomiska risker för banken. Han ska också betala rättegångskostnader på 16,6 miljoner isländska kronor.

Lárus Welding har tidigare åtalats för två andra fall av ekonomisk brottslighet med koppling till finanskraschen. I ett fall har han friats av Hæstiréttur Íslands. I ett annat fall - Glitnirs köp av Aurum våren 2008 - väntar en ny prövning.

Jóhannes Baldursson, en tidigare toppchef inom Glitnir, döms till två års fängelse för sin del i affären. Han ska även stå för rättegångskostnader på 15,5 miljoner kronor.

Domen innebär för Jóhannes Baldursson att han just nu ska avtjäna ett fyraårigt fängelsestraff. Nyligen dömdes han av Hæstiréttur Íslands till två års fängelse för sin roll i Glitnirs försäljning av aktier i den egna banken till bolaget BK-44.

Þor­vald­ur Lúðvík Sig­ur­jóns­son, tidigare chef för Saga Capital, döms till 18 månaders fängelse. Han ska även betala rättegångskostnader på 10,5 miljoner.

Samtliga tre hävdade i rätten att de var oskyldiga. Domstolen gick dock på åklagarens linje utom när det gällde straffet för Jóhannes Baldursson. Åklagaren hade yrkat på tre års fängelse, men domen blev alltså två år.

Þor­vald­ur Lúðvík Sig­ur­jóns­son meddelade i går på Facebook att han tänker överklaga domen. Även Lárus Welding och Jóhannes Baldursson väntas överklaga sina domar.

Här kan du läsa domen i sin helhet och här kan du läsa mer om Stím-fallet.