torsdag 3 december 2015

Gröna vänsterns toppnamn i Reykjavík i personstrid

Sóley Tómasdóttir tar själv över Gröna vänsterns plats i Reykjavíks råd för mänskliga rättigheter. Samtidigt sparkar hon rivalen Líf Magneudóttir från posten. En arbetsplatspsykolog har nu kallats in för att lösa personstriderna inom Gröna vänstern. Samtidigt får Sóley Tómasdóttir hård intern kritik. Partiledaren Katrín Jakobsdóttir ryktas vara allt annat än nöjd med den eskalerande konflikten.

Inför kommunalvalet våren 2014 utmanade Líf Magneudóttir Sóley Tómasdóttir om första platsen på Gröna vänsterns lista i Reykjavík. Rösterna i provvalet fick räknas två gånger. Sóley Tómasdóttir segrade med 153 röster mot 152 för Líf Magneudóttir.

Redan då var relationen mellan de två toppnamnen frostig. Det var heller inte första gången som Sóley Tómasdóttir var inblandad i en personstrid. Under förra mandatperioden hade hon en lika infekterad relation till andranamnet Þorleifur Gunnlaugsson. Inför valet lämnade han Gröna vänstern och kandiderade i stället för Gryning.

Att relationen mellan Sóley Tómasdóttir och Þorleifur Gunnlaugsson var ansträngd var ingen hemlighet i rådhuset i Reykjavík. När Bästa partiet segrade i kommunalvalet våren 2010 var deras interna konflikter ett avgörande skäl till att Gröna vänstern inte tillfrågades om att ingå i koalitionen tillsammans med Socialdemokraterna. Bästa partiet gjorde bedömningen att personstriderna skulle påverka samtliga inblandade negativt.

Vid tisdagens sammanträde i kommunfullmäktige i Reykjavík valde Sóley Tómasdóttir att sparka Líf Magneudóttir från uppdraget som Gröna vänsterns representant i rådet för mänskliga rättigheter. I stället tog hon själv över ordförandeskapet i rådet.

Sex av de närvarande valde att lägga ned sina röster: Självständighetspartiets Júlíus Vífill Ingvarsson och Kjartan Magnússon, Framstegspartiets Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir och Jóna Björg Sætran, Piratpartiets Halldór Auðar Svansson och Ljus framtids Elsa Hrafnhildur Yeoman. De två senare ingår i den fyrpartikoalition, där även Gröna vänstern ingår, som styr Reykjavík.

Sóley Tómasdóttir har inte kommenterat beslutet att peta Líf Magneudóttir. På Facebook skriver hon att "det är bäst för mig och Líf att arbeta upp förtroende och ett gott samarbete utan att utförligt berätta om bakgrunden eller motsättningen som har funnits mellan oss".

Líf Magneudóttir anser att det är upp till Sóley Tómasdóttir att förklara sitt agerande. Hon skriver på Facebook att hon nu vill lägga konflikten bakom sig:
"För mig ser saken ut så här: Det som är gjort är gjort. Det som nu har störst betydelse är att vi ser framåt och står eniga bakom att arbeta för Gröna vänsterns frågor i kommunen och påverkar till det bättre för invånare och miljö. Interna partistrider om personer hjälper oss inte med det."
Inte heller partiledaren Katrín Jakobsdóttir vill kommentera personstriderna. Det sägs att hon ska ha fått kännedom om Sóley Tómasdóttirs planer redan under förra veckan. Hon ska också ha försökt avråda henne från att byta ut Líf Magneudóttir.

Även på Gröna vänsterns interna forum på Facebook är kritiken mot Sóley Tómasdóttir hård. En av få som backar upp henne utåt är alltingsledamoten Svandís Svavarsdóttir. Hon har valt Sóley Tómasdóttirs sida även i tidigare personstrider som med exempelvis Þorleifur Gunnlaugsson. Eyrún Eyþórsdóttir, partiets ersättare i rådet för mänskliga rättigheter, backar däremot upp Líf Magneudóttir.

En arbetsplatspsykolog ska nu ha kallats in för att försöka få bukt med personstriderna.

Här kan du läsa mer om konflikterna inom Gröna vänstern i Reykjavík.