lördag 12 december 2015

Hämnades på ex-flickvän med nakenbilder - får skärpt dom

Hæstiréttur Íslands skärper straffet mot den 18-åring som på Facebook publicerade fem nakenbilder på sin tidigare flickvän. Syftet med att lägga ut bilderna på 17-åringen var att hämnas. I Héraðsdómur Austurlands dömdes han till två månaders villkorligt fängelse. Straffet blir nu i stället sex månaders villkorligt fängelse.

Det var i februari 2004 som den då 18-årige mannen lade ut fem nakenbilder på sin tidigare flickvän på Facebook. Hon var då 17 år. Han publicerade bilderna för att hämnas på flickan som nyligen hade avslutat förhållandet. I inlägget namngav han henne. Han hävdade dessutom att hon hade varit otrogen mot honom.

Den 17-åriga flickan hade skickat nakenbilderna till honom i förtroende när de hade ett förhållande. Det var först efter att de gjort slut som den 18-årige mannen lade ut bilderna på nätet. Han tog dock bort bilderna sedan bland annat flickan uppmanat honom att radera inlägget.

I Héraðsdómur Austurlands fick mannen en villkorlig dom på två månader. Han dömdes också att betala ett skadestånd till flickan på 250 000 isländska kronor.

Hæstiréttur Íslands skärper nu straffet mot 18-åringen. Han döms till sex månaders fängelse, men hela straffet är villkorat på två år. Det innebär att han slipper att avtjäna fängelsestraffet om han inom två år inte gör sig skyldig till ny brottslighet. Mannen ska även betala ett skadestånd på 250 000 kronor, alltså lika mycket som i tidigare instans. Han ska också stå för rättegångskostnader på 941 910 isländska kronor.

Domstolen tar hänsyn till mannens ålder och att han är tidigare ostraffad. Han erkände också brottet under rättegången. Rätten skriver att han genom publiceringen grovt brutit ett förtroende från flickan, vilket motiverar ett hårdare straff.

Här kan du läsa mer om fallet och här kan du läsa domen i sin helhet.