tisdag 8 december 2015

Isländskt vinteroväder nära sätta nytt vindrekord


Vindstyrkan nådde som mest 50,9 meter i sekunden vid Hallormsstaðaháls i natt. I byarna var vindstyrkan hela 72,6 meter i sekunden. På fyrtiotalet väderstationer passerades gränsen för orkan. I befolkade områden blåste det minst storm vid 69 procent av mätstationerna. Ovädret var därmed ett av de värsta som någonsin drabbat Island. Rekorden för vindhastighet var inte långt borta.

Strax efter midnatt blåste det alltså som mest 50,9 meter i sekunden vid Hallormsstaðaháls på östra Island. I byarna var vindstyrkan som mest 72,6 meter i sekunden. Mätstationen står på 573 meters höjd.


På 44 av 230 mätstationer passerades gränsen för orkan, som är 33 meter i sekunden. De flesta av dessa väderstationer fanns på höglandet eller i fjällen, men flera fanns också på låglandet som Fagurhólsmýri, Markarfljót, Kjalarnes och Æðey.

Nivån för andra gradens orkan är 43 meter i sekunden. Den passerades även vid Þverfjall i Västfjordarna (47,6 meter i sekunden), Stórhöfði på Hemön (46,7 meter i sekunden) och vid Skálafell (44,1 meter i sekunden).

I bebyggelse blåste det minst storm vid 69 procent av mätstationerna. Fler platser kan tillkomma eftersom flera väderstationer slogs ut av de hårda vindarna.


Den hittills högsta vindhastigheten på Island uppmättes den 20 januari 1998 vid Skálafell. Då blåste det 62,5 meter i sekunden.  Den högsta hastigheten i byarna, 74,5 meter i sekunden, registrerades på Gagnheiði den 16 januari 1995. Rekordnoteringen gjordes tidigt på morgonen ett par timmar innan Súðavík i samma oväder drabbades av en lavin som krävde fjorton människoliv.

Här kan du läsa mer om gårdagens oväder och här mer om lavinen i Súðavík. Ovan ser du bilder från Reykjavík.