fredag 11 december 2015

Jordskalv vid Geitlandsjökull skakar västra Island

Ett jordskalv med en magnitud på 3,2 inträffade i går morse vid Geitlandsjökull på västra Island. Skalvet kändes i bland annat Hvanneyri, Húsafell och Reykholt. Under torsdagen inträffade ytterligare 18 skalv med epicentrum vid Geitlandsjökull. Mindre jordskalvssvärmar är ganska vanliga i området.

Klockan 9.47 i går skakades delar av västra Island av ett jordskalv. Skalvet hade enligt Veðurstofa Íslands en magnitud på 3,2. Skakningarna kändes i bland annat Hvanneyri, Húsafell och Reykholt. Skalvet hade sitt epicentrum vid Geitlandsjökull knappt 15 kilometer sydost om Húsafell.

Mindre jordskalvssvärmar är vanliga vid Geitlandsjökull, en glaciär som ligger i Langjökullmassivet som i sin tur är Islands näst största glaciär. Ytterligare 18 skalv inträffade på samma plats under gårdagen. Det kraftigaste hade en magnitud på 2,5.

Torsdagens skalvserie inträffade på djup mellan 100 meter och 10 kilometer. Det finns inga tecken på att skalven skulle ha något samband med vulkanisk aktivitet. Vulkanen vid Geitlandsjökull heter Prestahnúkur och hade sitt senaste utbrott för cirka 3 500 år sedan.