torsdag 24 december 2015

Kassler är islänningarnas favorit på julafton

I hälften av de isländska hemmen serveras i dag kassler som huvudrätt. Kasslern är vanligast på landsbygden där också lamm och ripa är populärt. Bland Reykjavíkborna är det i stället många som har kalkon som julaftonsfavorit. Men förändringarna i matvanor till julen är små. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Precis som i Sverige handlar jultraditionerna på Island mycket om vad som ställs fram på matbordet. Dagen före julafton är den traditionella rätten jäst rocka, på själva julafton är kassler vanligast som huvudrätt och på julafton dominerar hangikjöt, rökt lamm.

Sedan 2010 har MMR i opinionsundersökningar frågat islänningarna om vad som hamnar på julbordet. Förändringarna under dessa sex jular är små. De fyra vanligaste huvudrätterna - kassler, lamm, ripa och kalkon - har varit ungefär lika populära hela tiden. En trend är att andelen islänningar som äter annat fläskkött än kassler minskar medan gruppen övrigt ökar.

I dag är det 49,8 procent av islänningarna som tänker mumsa på kassler, en nedgång med 0,6 procentenheter jämfört med förra julen. Kasslerätarna är vanemänniskor - av dem som tänker servera kassler i år åt 88 procent kassler även föregående julafton.

Näst vanligast är lamm - men inte hangikjöt - med 11,5 procent, en uppgång med 0,8 procentenheter. Även lammätarna håller hårt på traditionerna. Hela 77 procent valde lamm även förra julen.

Trea är kalkon, en rätt som därmed passerar ripa i popularitet. Kalkon serveras på julafton i 8,2 procent av de isländska hushållen, en minskning med 0,3 procentenheter. Av dessa hem var det i 66 procent som kalkon serverades på julafton för ett år sedan.

Ripa bjuds i dag på 7,2 procent av de isländska julborden, en tillbakagång med 1,5 procentenheter. Också ripa är en stark tradition som många håller på. Av dem som äter ripa i dag gjorde 70 procent samma val för ett år sedan.

Någon typ av fläskkött - men inte kassler - hamnar på tallriken i 3,8 procent av hushållen. Det innebär ett tapp på 0,7 procentenheter jämfört med förra året.

Kategorin övrigt ökar till den högsta siffran under de sex jular som MMR undersökt mattraditionerna. I dag svarar hela 19,5 procent att de tänker äta något annat än de fem vanligaste rätterna, en ökning med 2,3 procentenheter jämfört med förra året. I kategorin övrigt ingår fisk, gås, vegetariskt, ren, kyckling, nötkött, anka, annat kött och annat.

Valet av huvudrätt på julafton skiljer sig mellan olika grupper. Unga islänningar äter gärna kassler medan pensionärer i större utsträckning föredrar ripa. Låginkomsttagare väljer ofta kassler medan höginkomsttagare är den grupp som främst väljer lamm.

Kassler, lamm och ripa serveras ovanligt ofta på landsbygden. I Reykjavíkområdet är suget efter kalkon starkare än genomsnittet. I huvudstadsregionen är det dessutom hela 27,8 procent som äter något från kategorin övrigt. Motsvarande siffra på landsbygden är bara 16,3 procent.

Hela 59,4 procent av Piratpartiets väljare äter kassler på julafton. Mest förtjusta i lamm är Framstegspartiets sympatisörer, där 23,4 procent väljer denna rätt. Framstegspartisterna är även mest förtjusta i ripa med 12,7 procent. Konsumtionen av kassler ligger bland anhängarna nästan precis på genomsnittet, men däremot är det sällan som framstegspartisterna väljer kalkon eller övrigt.

Kalkon är populärast inom Självständighetspartiet där 10,7 procent av sympatisörerna väljer denna fågel. Minst traditionsbundna är Ljus framtids väljare där hela 31,8 procent uppger att de äter något från kategorin övrigt på julafton.

Här kan du läsa mer om mattraditionen på julafton.