tisdag 22 december 2015

Kertasníkir är populäraste isländska jultomten

Ljustjuven Kertasníkir är den i särklass populäraste av de tretton isländska jultomtarna. Tvåa är minstingen och stekpanneslickaren Stúfur och trea dörrsmällaren Hurðaskellir. Upptågsmakarna Pottaskefill, Askasleikir och Þvörusleikir är det dock få som uppskattar. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Med början den 12 december och fram till julafton dyker de tretton isländska jultomtarna upp dag för dag. Men det är inga välkomna gäster. Tomtarna är övernaturliga väsen besläktade med troll. Och de kommer för att ställa till det för människorna.

Berättelserna om de tretton jultomtarnas ofog och hemskhet spreds under årets mörkaste dagar. Syftet tros ha varit att skrämma barnen. Under århundraden när det var långt mellan gårdarna och vintrarna var hårda ville inte föräldrarna att barnen skulle ge sig ut på egna äventyr i mörker och kyla. Tomtarna tros därför ha varit ett sätt att få dem att gå raka vägen hem efter exempelvis ett besök i ladugården.

Den moderna synen på de isländska jultomtarna härstammar från poeten Jóhannes úr Kötlums diktsamling Jólin koma. Där presenteras tomtarna med de karaktärsdrag som de har även i dag. Boken - som är avsedd för barn - har tryckts i åtskilliga upplagor och i tiotusentals exemplar.

Den populäraste jultomten är i dag Kertasníkir, som dyker upp på självaste julafton och försöker norpa åt sig så många ljus han bara kan. Genom att lura av barnen ljusen utsatte han dem inte bara för faror i mörkret. Vid den här tiden tillverkades ljus ofta av talg - och därför mumsade Kertasníkir gärna på ljusen.

Hela 34,9 procent av islänningarna har Kertasníkir som sin favorittomte. Tvåa är minstingen Stúfur - vars ofog består i att han slickar rent pannor och kastruller i köket - med 23,9 procent. Trea är Hurðaskellir med 11 procent, en filur som smyger runt och smäller i dörrarna och därför väcker de boende ur deras djupaste sömn.

Fyra är mjölktjuven Stekkjastaur med 6 procent, femma skyrslukaren Skyrgámur med 5,5 procent, sexa är hangikjötnallaren Ketkrókur med 4,7 procent, sjua är korvmumsaren Bjúgnakrækir med 3,9 procent, åtta är fönsterspejaren Gluggagægir med 3 procent, nia är mjölkkonnässören Giljagaur med 2,6 procent och tia är storsniffaren Gáttaþefur med 2,2 procent.

De tre jultomtar som har färst förespråkare är slevslickaren Þvörusleikir med 0,9 procent, matskålsslickaren Askasleikir med 0,8 procent och kastrullslickaren Pottaskefill med 0,7 procent.

Anmärkningsvärt är att hela 51 procent av kvinnorna men bara 21 procent av männen har Kertasníkir som sin favorittomte. Lika många män håller Stúfur som favorit. Män är också mer förtjusta i Hurðaskellir, Stekkjastaur, Skyrgámur, Ketkrókur och Bjúgnakrækir än vad kvinnor är.