fredag 25 december 2015

Lägsta stödet för Ólafur Ragnar Grímsson sedan återvalet

Inte sedan Ólafur Ragnar Grímsson omvaldes till president sommaren 2012 har så få varit nöjda med hans arbetsinsats. Ändå är det hela 47,8 procent av islänningarna som är nöjda med honom. Däremot svarar 25,2 procent att de är missnöjda med Ólafur Ragnar Grímsson. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR.

I det traditionella nyårsdagstalet kommer Ólafur Ragnar Grímsson att lämna besked om han ställer upp för omval. Han är redan historisk som den president som har suttit längst. Ingen annan islänning har haft ämbetet i fem fyraårsperioder.

När Ólafur Ragnar Grímsson valdes första gången 1996 hade han en tydlig vänsterprofil. Men han präglades också av en viss konservatism och nationalism. Och det är strömningar som han har närmat sig än mer - i synnerhet efter finanskraschen där han kämpat för att återvinna islänningarnas förtroende.

I dag har Ólafur Ragnar Grímsson flest förespråkare bland Framstegspartiets väljare, men han tilltalar också många inom Självständighetspartiet. Inom den isländska vänstern är det däremot många som vill få bort en president som av kritiker ofta betraktas som maktfullkomlig, självgod och populistisk.

Valet äger rum den 25 juni nästa år. Hittills har ingen stark utmanare till Ólafur Ragnar Grímsson anmält sin kandidatur - om han skulle ställa upp för ännu en fyraårsperiod.

Under hösten har han gett sig in i den politiska debatten på ett sätt som fått många att tro att Ólafur Ragnar Grímsson siktar på omval. Efter terrordåden har han gjort en lång rad uttalanden om islam och Saudiarabien - ett budskap som är närmast skräddarsytt för Framstegspartiets högerpopulistiska falang.

Kanske har den senaste tidens utspel inte gynnat honom bland den breda allmänheten. Nu uppger 47,8 procent att de är nöjda med presidentens arbete. Det är den lägsta siffran sedan han återvaldes sommaren 2012.

Vidare säger 25,2 procent att de är missnöjda med Ólafur Ragnar Grímsson. Andelen som varken är nöjda eller missnöjda är 26,9 procent.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.