söndag 27 december 2015

Nytt flygplan ger färre turer mellan Reykjavík och Akureyri

När Flugfélag Íslands i vår byter ut fem gamla Fokker 50 mot tre nya Bombardier Q400 får fler passagerare plats på varje flyg. Därför minskar bolaget samtidigt antalet avgångar mellan Reykjavík och Akureyri. På vardagar blir det som lägst fyra turer i varje riktning i stället för fem som i dag. Det rapporterar RÚV.

Sedan 1992 har Fokker 50 varit ryggraden i Flugfélag Íslands verksamhet. I våras aviserade bolaget i ett pressmeddelande att de fem planen till våren ska ersättas av tre Bombardier Q400. Ersättaren tar 74 passagerare jämfört med 50 för Fokker. Dessutom är den nya modellen betydligt snabbare.

För två veckor sedan togs den första Fokker-maskinen ur trafik. Ny ägare är enligt ett pressmeddelande Compagnie Africaine d‘Aviation i Kongo-Kinshasa. De fyra övriga planen blir kvar tills de nya börjat användas.

I dag har Flugfélag Íslands minst fem avgångar i varje riktning mellan Reykjavík och Akureyri på vardagar. Vid vissa tillfällen - som storhelger - kan antalet avgångar vara upp till tio. Med Bombardier Q400 blir det minst fyra avgångar på vardagar: på morgonen, vid lunch, på eftermiddagen och på kvällen.

Árni Gunnarsson, vd för Flugfélag Íslands, säger till RÚV att han inte ser det som en försämring av servicen. När trycket är högt kommer bolaget att kunna erbjuda fler platser. Trots att de nya planen är bränslesnålare per flygstol blir det inga prisförändringar - bland annat eftersom de nya planen är en stor investering för bolaget:
"Vi räknar inte med att detta allmänt sett har någon effekt varken för höjningar eller sänkningar. Det blir proportionellt fler platser tillgängliga till lägre biljettpriser på varje tur på grund av storleksförhållanden, men som helhet har detta ingen inverkan på våra biljettpriser."
Flugfélag Íslands flyger även från Reykjavík till Egilsstaðir och Ísafjörður. Där är det oklart om antalet avgångar förändras. I dag handlar det på vardagar om två turer till Ísafjörður och tre till Egilsstaðir.

Det isländska inrikesflyget kämpar sedan länge mot sjunkande passagerarsiffror. Däremot har Flugfélag Íslands satsat allt mer på flyg till Grönland. I juni nästa år börjar bolaget enligt ett pressmeddelande att använda Bombardier Q400 på en ny tur mellan Keflavík och Kangerlussuaq. Sedan tidigare flyger Flugfélag Íslands till Kulusuk, Nuuk, Narsarsuaq och Ilulissat på Grönland.

Flugfélag Íslands mun hefja áætlunarflug til Kangerlussuaq á Grænlandi í júní 2016. Kangerlussuaq, sem er á vesturströnd Grænlands, verður þá fimmti áfangastaður félagsins en það flýgur einnig til Kulusuk, Nuuk, Narsarsuaq og Ilulissat.

Här kan du läsa mer om det isländska inrikesflyget.