lördag 12 december 2015

Nytt postnummer: 101 Reykjavík kan bli 102 Reykjavík

Postnumret 101 Reykjavík har blivit för stort. Därför bör det delas upp i två och området söder om Hringbraut bör få postnumret 102 Reykjavík. De angränsande postnumren 105 och 107 ska däremot hållas oförändrade. Men förslaget kommer inte från posten - utan från kommunens borgmästare Dagur B. Eggertsson.

Inte minst genom Hallgrímur Helgasons roman och filmatiseringen av den har 101 Reykjavík blivit ett begrepp. Postnumret för huvudstadens centrala delar har närmast blivit en symbol för Reykjavíks natt- och kulturliv.

I dag finns tolv olika postnummer i Reykjavíks kommun som utgår från en geografisk indelning. Samtliga börjar på siffran 1. Dessutom finns postnummer som används för postboxar och av institutioner och företag. Även Seltjarnarnes och Vogar har postnummer som börjar på siffran 1.

Postnumret 102 är just nu inte ledigt. Det används internt av postens sorteringsstation för försändelser till och från utlandet.

Förslaget om en ny postnummerindelning kommer alltså inte från posten, utan från borgmästaren Dagur B. Eggertsson. Förslaget fick också klartecken av en enig kommunstyrelse.

Tanken är alltså att dela upp 101 Reykjavík i två olika postnummer. Adresser som ligger söder om Hringbraut ska få det nya postnumret 102 Reykjavík. Stadskärnan får alltså behålla 101 Reykjavík. Inte heller påverkas de angränsande postnumren 105 och 107.

Dagur B. Eggertsson anser att 101 Reykjavík blivit för stort och att det finns geografiska skäl till en uppdelning. Inom de närmaste åren väntas dessutom området som ska bli 102 Reykjavík växa betydligt inom de närmaste åren på grund av nybyggnation.

I förslaget pekas just Vatnsmýri ut som ett område som kan komma att bebyggas. Här finns det som kan göra postnummerfrågan till en politisk strid. I Reykjavík vill den styrande majoriteten flytta inrikesflygplatsen för att kunna använda Vatnsmýri för bostäder. Men det motsätter sig såväl regeringen som oppositionen i fullmäktige.

Frågan går nu vidare till den isländska posten, Íslandspóstur. Kommunen föreslår också att berörda företag och institutioner ska få inkomma med synpunkter på förslaget.

Här kan du läsa mer om flygplatsstriden i Reykjavík.