lördag 5 december 2015

Regeringspartierna åter större än Piratpartiet

Stödet för både Framstegspartiet och Självständighetspartiet ökar samtidigt som Piratpartiet backar. Trots att Piratpartiet inte längre är större än de två regeringspartierna tillsammans är positionen som Islands största parti alltjämt ohotad. Om det varit val till alltinget i dag hade 32,9 procent av islänningarna lagt sin röst på Piratpartiet. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

För sjunde månaden i följd är Piratpartiet större än Självständighetspartiet hos Gallup. Stödet är nu 32,9 procent, en tillbakagång med 2,6 procentenheter jämfört med föregående mätning.

Samtidigt som Piratpartiet tappar väljarstöd ökar båda regeringspartierna. Piratpartiet är därmed inte längre på egen hand större än högerkoalitionen. Självständighetspartiet får 24,8 procent, en ökning med 0,2 procentenheter. Framstegspartiet svarar för mätningens största uppgång och får 12 procent, ett uppsving med hela 2,4 procentenheter.

Gröna vänstern behåller ställningen som näst största oppositionsparti med 11,4 procent av väljarstödet, en ökning med 0,3 procentenheter.

För de två övriga oppositionspartierna i alltinget, Socialdemokraterna och Ljus framtid, är läget fortsatt dystert. Socialdemokraterna får 10,1 procent, en tillbakagång med 0,1 procentenhet. Partiledarbytet tycks inte ha hjälpt Ljus framtid. Partiet backar 0,7 procentenheter till 3,9 procent. Därmed tar sig inte Ljus framtid över femprocentsspärren till alltinget.

Stödet för regeringen ökar med hela 3,5 procentenheter till 38,9 procent. Det är den högsta siffran för koalitionen mellan Självständighetspartiet och Framstegspartiet sedan augusti 2014.

Av de tillfrågade var det 12 procent som inte kunde eller ville uppge vilket parti de skulle rösta på. Ytterligare 9 procent uppgav att de antingen skulle rösta blankt eller avstå från att rösta.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.