tisdag 1 december 2015

Rekordmånga asylsökande - och rekordmånga får stanna

Hittills i år har 88 personer fått en fristad på Island. Hela 309 personer har ansökt om asyl. Bägge är rekordnoteringar - och nästa år räknar myndigheterna med att så många som 700 asylsökande kan anlända. Och den 21 december väntas de 55 första flyktingarna från Syrien till Island. Än så länge är det dock oklart om samtliga kommer att tacka ja.

Siffrorna går knappast att jämföra med övriga Europa, men även Island går i år mot ett antal rekordnoteringar när det gäller asylsökande och beviljade uppehållstillstånd. I fredags hade Útlendingastofnun fått in 309 ansökningar om asyl. 2014 - som även det var ett rekordår - var antalet 176 personer.

Myndigheten räknar i en prognos med att antalet asylsökande i år blir 359 personer. Om samma trend fortsätter nästa år kan antalet stiga till 700 personer.

Men det är inte främst flyktingar från krigets Syrien som söker sig till Island. En tredjedel av de asylsökande är albaner - en grupp där möjligheterna att få asyl är närmast obefintliga. Albanien finns på myndigheternas lista över säkra länder. Landet klassas som en fredlig demokrati där det inte förekommer några systematiska förföljelser.

Många asylsökande kommer även från Kosovo och Makedonien. Inte heller de har några utsikter att få stanna. De skäl de uppger anses i allmänhet inte vara tillräckliga för asyl. Det handlar enligt RÚV i regel om fattigdom, arbetslöshet, familjekonflikter och bristande sjukvård.

Av de hittills 309 asylsökande kommer 27 från Syrien och 20 från Irak. De har betydligt större möjligheter att få stanna antingen som kvotflyktingar eller med tillfälliga uppehållstillstånd. Hittills i år är det 88 personer som har fått positiva besked om att få stanna.

Den 21 december väntas de första 55 flyktingarna från Syrien anlända till Island. Det handlar om familjer som i dag lever i FN:s flyktingläger i Libanon. De kommer att få bostäder i Akureyri, Hafnarfjörður och Kópavogur.

Om alla 55 tackar ja till erbjudandet om en fristad på Island är inte klart. Mellan den 14 och 17 december får de aktuella familjerna under föreläsningar information om livet på Island och hur det skiljer sig från Syrien sett till bland annat kultur, väder och samhällssystem. Därefter blir det upp till familjerna att säga ja eller nej till att flygas till Island några dagar senare.

Visar det sig att vissa tackar nej kommer erbjudandet att gå vidare till andra familjer. Men då är det inte säkert att de kan resa till Island redan före jul.

I alltinget har Jóhanna María Sigmundsdóttir, ledamot för Framstegspartiet, i en interpellation till inrikesminister Ólöf Nordal ställt en fråga om förenklade adoptioner av föräldralösa barn. Hon vill att ministern undersöker förutsättningarna för att islänningar lättare ska kunna adoptera syriska barn som i dag befinner sig i flyktingläger.

Här kan du läsa mer om det isländska flyktingmottagandet.