torsdag 31 december 2015

Reykjavík räknar in det nya året vid Harpa

Foto: Harpa
Med 60 sekunder kvar till midnatt börjar nedräkningen till det nya året på Harpas fasad. Tanken är att det ska bli en tradition att räkna in det nya året vid Harpa - i synnerhet för turister som befinner sig i Reykjavík. Under hela dagen kommer siffrorna 2015 att lysa från Harpas fasad. Efter tolvslaget ändras de till 2016.

I dag arrangeras tio nyårsbrasor i Reykjavíks kommun. De är i regel välbesökta både av lokalbefolkning och turister. Flera researrangörer bussar under nyårsafton utländska gäster till några av de största brasorna.

Men någon självklar samlingsplats för att fira in det nya året har inte funnits i Reykjavík. Många samlas dock runt Hallgrímskirkja och vid Perlan på Öskjuhlíð eftersom platserna erbjuder fin utsikt över staden och nyårsfyrverkerierna.

Nu vill Harpa att konsert- och kongresshusets gård ska bli det självklara valet vid just tolvslaget. I kväll används för första gången fasadens belysning för att räkna in det nya året. Nedräkningen börjar enligt ett pressmeddelande 60 sekunder före midnatt. Under nyårsafton lyser siffrorna 2015 från Harpas fasad. Efter tolvslaget står det i stället 2016.

Testerna av nedräkningen har hållits hemliga. De har antingen genomförts på nätterna eller under ljusa timmar då få reagerar på vad som sker med fasadens belysning.

Precis som tidigare finns det även i år möjlighet att följa nyårsfyrverkerierna från Reykjavík med en särskild webbkamera. Sändningen är igång redan nu, men tolvslaget på Island inträffar klockan 1 svensk tid.