lördag 19 december 2015

Uttag i butik ersätter nedlagd bankomat på Hrísey

Någon ny bankomat blir det inte på Hrísey. Men genom ett avtal mellan Landsbanki och öns lanthandel Hríseyjarbúðin går det nu i stället att ta ut kontanter under butikens öppettider. Den bankomat som tidigare fanns på Hrísey var föråldrad samtidigt som uttagen var för få för att det skulle vara motiverat att byta ut den. Det uppger Landsbanki i ett pressmeddelande.

När Sparisjóður Norðurlands lade ned kontoret på Hrísey i Eyjafjörður blev bankomaten kvar på ön. Men när Landsbanki i somras tog över sparbanken stod det snart klart att bankomatens dagar var räknade. Bankomaten ansågs vara för gammal för att uppfylla dagens säkerhetskrav. Samtidigt användes den så sällan att det inte ansågs vara ekonomiskt försvarbart att byta ut den.

Beslutet möttes av protester från öborna. Bankomaten var enda sättet att ta ut pengar på ön. Nu har Landsbanki och Hríseyjarbúðin - den enda butiken på ön - kommit överens om att det i stället ska gå att göra uttag i butiken. För att erbjuda tjänsten får butiken en viss ersättning.

Steinþór Pálsson, chef för Landsbanki, säger i ett pressmeddelande att uttagsservicen förhoppningsvis ska förbättra det ekonomiska underlaget för Hríseyjarbúðin. Genom åren har lanthandeln nästan ständigt varit hotad. I år var öborna utan butik i tre månader sedan den tidigare ägaren slutat på grund av dålig lönsamhet. Nu ägs butiken av öbor och andra intresserade:
"Det är min förhoppning att detta tillmötesgår Hríseybornas och deras gästers behov av tillgång till kapital och att samarbetet ger handeln på Hrísey ett starkare stöd."
Hríseyjarbúðin har under vintern öppet på vardagar mellan 11.45 och 13.30 samt mellan 15.30 och 18. På lördagar är butiken öppen mellan 13 och 16.

Här kan du läsa mer om nedläggningen av öns bankomat.