måndag 21 december 2015

Utvisade albanska familjer får isländskt medborgarskap

Två familjer från Albanien får isländskt medborgarskap. Så sent som den 10 december utvisades de ur landet sedan de gett upp hoppet om att få asyl på Island. Utvisningen skedde mitt i natten och orsakade starka reaktioner - inte minst eftersom två av barnen är allvarligt sjuka. I lördags beviljade alltinget bägge familjerna medborgarskap. De väntas återvända till Island i mitten på januari.

Vid fyratiden på morgonen den 10 december hämtades 27 asylsökande från Albanien och Makedonien i sina hem. På flygplatsen i Keflavík väntade ett flygplan som skulle föra dem ut ur landet. Samtliga hade sökt asyl på Island, men fått avslag.

Beslutet att utvisa de två albanska familjerna väckte starka reaktioner. Bland annat startades en namninsamling med krav på inrikesminister Ólöf Nordals avgång. Den har hittills samlat drygt 6 000 underskrifter. Vid en manifestation på Austurvöllur i Reykjavík i tisdags argumenterade bland annat Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir för att familjerna skulle få stanna på Island. På immigrationsmyndigheten Útlendingastofnuns fönster skrev någon med stora bokstäver fasistar ('fascister').

Skälet till upprördheten var att det i bägge familjerna fanns svårt sjuka barn. I den ena familjen - som består av en man, en kvinna, en treårig flicka och en ettårig pojke - har pojken hjärtproblem. I den andra familjen - som består av en man, en kvinna, en femårig flicka och en treårig pojke - har pojken cystisk fibros.

Bägge familjerna sökte asyl på Island i förhoppningen om att kunna få vård och läkemedel åt barnen. Útlendingastofnun anser dock enligt ett pressmeddelande att barnen kan få fullgod och subventionerad vård i hemlandet.

Den största gruppen asylsökande till Island i år är just albaner. Hittills har inte en enda alban fått asyl. Island klassar Albanien som ett säkert land där demokrati och mänskliga rättigheter respekteras. Därför har inte Útlendingastofnun ansett att albaner har några skäl till asyl - och det finns därmed inte heller några hinder mot att utvisa albaner till hemlandet.

I ansökan om asyl hänvisade en av familjerna att de trakasserades och förföljdes av kriminella gäng. Det ansågs dock inte vara tillräckliga skäl för asyl.

Bägge familjerna hade överklagat beslutet. I samband med avslaget förlorade de vuxna sina arbetstillstånd. Därmed hade de inte längre några inkomster. Därför vände de sig till Útlendingastofnun och drog enligt ett pressmeddelande tillbaka överklagandena - ett steg som i sin tur gjorde att de när som helst kunde sättas på ett plan tillbaka till Albanien.

Hermann Ragnarsson, som hade anställt en av männen som murare, hävdade att familjerna i princip tvingats att dra tillbaka ansökningarna för att inte hamna i ett rättsligt limbo. Efter att de utvisats ur landet lämnade han i samarbete med jurister i stället in ansökningar om isländskt medborgarskap för de två familjerna.

I det sista beslutet innan årets julledighet beviljade i lördags ett enigt allting 49 personer isländskt medborgarskap. Bland dessa fanns de två albanska familjerna, som nu har dubbla medborgarskap.

Hermann Ragnarssons förhoppning är att de två familjerna ska kunna komma till Island omkring den 10 januari. På Facebook har han startat en insamling med syftet att få in pengar till resan, bostad, möbler, husgeråd med mera. Han säger i Morgunblaðið att insamlingen är nödvändig eftersom familjerna inte har rätt till de bidrag och den hjälp som asylsökande och kvotflyktingar får:
"Nu är de islänningar, inte asylsökande eller flyktingar. Jag behöver därför betala flyget åt dem, ordna bostad och husgeråd och annat eftersom de inte får något av någon. ... Projektet har faktiskt bara börjat."
Beskedet att de två familjerna fått isländskt medborgarskap fick dem att gråta av glädje, rapporterar RÚV.

Här kan du läsa mer om asylsökande till Island.