fredag 25 december 2015

Varmrökt lammkött vanligast på Island under juldagen

Hangikjöt, varmrökt lammkött, fortsätter att vara den i särklass vanligaste rätten på juldagen. I dag äter tre av fyra islänningar hangikjöt. Näst vanligast på tallriken är kassler - men det är bara var fjortonde som gör det valet. Kassler minskar precis som kalkon och annat lammkött i popularitet. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Hangikjöt är för många islänningar en omistlig tradition på juldagen. Det rökta lammet serveras i regel med kokt potatis och uppstúfur, en vit sås gjord på smör, vetemjöl och mjölk och ofta smaksatt med socker, salt, peppar och muskot. Andra vanliga tillbehör är rödkål och - konserverade, inte färska eller frysta - gröna ärter.

I dag tänker 72 procent av islänningarna äta hangikjöt, en ökning med 0,6 procentenheter jämfört med föregående år. Av dem som åt hangikjöt på juldagen förra året är det 94 procent som håller fast vid traditionen. Sedan MMR 2011 började fråga om islänningarnas juldagsfavoriter har andelen som äter hangikjöt aldrig sjunkit under 70 procent.

Någon riktig utmanare till det rökta lammet finns inte. På juldagen är det 7,3 procent som serverar kassler - den rätt som annars är vanligast på själva julafton. I år är det 2,1 procentenheter färre som äter kassler jämfört med föregående år.

Andelen islänningar som i dag bjuder på annat lammkött än hangikjöt minskar med 0,6 procentenheter till 3,2 procent. Bara 2,9 procent tänker servera kalkon i dag, en tillbakagång med 1,3 procentenheter.

Kategorin övrigt är den som ökar mest. I år svarar 14,6 procent att de äter något annat än hangikjöt, kassler, lamm och kalkon på juldagen. Det är en ökning med 3,4 procentenheter. I kategorin övrigt ingår fisk, gås, vegetariskt, ren, kyckling, nötkött, ripa, fläskkött, anka, annat kött och annat.

Särskilt förtjusta i hangikjöt är män, personer bosatta på landsbygden samt medel- och höginkomsttagare. Det rökta lammet hamnar på tallriken i något lägre utsträckning hos kvinnor, låginkomsttagare och personer bosatta i Reykjavíkområdet.

Förtjusta i det rökta lammet är även Framstegspartiets väljare, där hela 84 procent serverar hangikjöt på juldagen. Färst hangikjötsätare finns bland Ljus framtids sympatisörer, där 63 procent gör samma val. Här föredrar i stället hela 25 procent något från kategorin övrigt och 12 procent kassler. Flest kalkonkonsumenter finns inom Självständighetspartiet, där 4 procent av anhängarna bjuder kalkon just i dag.

Här kan du läsa mer om isländsk juldagsmat.