tisdag 8 december 2015

Värsta vinterovädret på Island gjorde tusentals strömlösaTiotusentals islänningar blev utan ström i går kväll när det värsta vinterovädret sedan 1991 drog in över landet. På många håll fungerade heller inte mobilnätet sedan elnätet slagits ut. I stora delar av landet blåste tak av hus. Räddningstjänsten gjorde flera hundra utryckningar under kvällen och natten - trots att islänningarna höll sig inomhus.

Vindstyrkor på upp till 52 meter i sekunden uppmättes i går eftermiddag när vinterns hittills värsta oväder drog in över södra Island. Hela landet drabbades under kvällen av stormvindar. Ovädret fick Almannavarnir att höja beredskapen till den näst högsta på södra Island och på Västmannaöarna.

Få vägar var öppna och framkomliga i går kväll. Illustration: Vegagerðin
Myndigheterna gick tidigt ut och varnade för ovädret. Redan vid lunch stängdes ringvägen mellan Markarfljót och Breiðamerkurlón, en sträcka på omkring 30 mil. Undan för undan stängdes allt fler vägar och sträckor för att inte bilister skulle riskera att fastna i ovädret i ödemarken. Sent i går kväll var nästan samtliga större riksvägar stängda och oframkomliga.

Även de flesta turisterna tycktes ha nåtts av varningarna. Vid Hvolsvöllur stoppades ett tiotal bilar från att fortsätta österut längs ringvägen. Ingen ska dock ha trotsat avspärrningarna.

Så gott som hela Island stängde under eftermiddagen. Butiker, företag, myndigheter och andra stängde tidigare än normalt så att personalen skulle hinna hem innan ovädret. Póst- og fjarskiptastofnun uppmanade alla att ladda mobiltelefoner och annan elektronik eftersom riskerna var stora för att elnätet skulle slås ut.

Tiotusentals islänningar blev också utan ström i går. Elen försvann i bland annat delar av Reykjavík, i Akureyri med omnejd, i norra Västfjordarna och på östra Island. På många håll slogs också mobilnätet ut till följd av strömavbrotten.

Vid midnatt hade räddningstjänsten gjort 340 utryckningar över hela landet. Totalt var omkring 770 räddningsarbetare i tjänst i går kväll. Vissa utryckningar fick dock vänta eftersom förhållandena var för dåliga samtidigt som ingen befann sig i akut fara.I Akranes blåste en husvagn omkull och skadade flera bilar. Tak lossnade och fönster krossades på hus på flera platser i landet. I den gamla hamnen i Reykjavík slet sig en båt - lämpligt nog döpt till Stormur - från bryggan, men ägaren lyckades förtöja den på nytt. Två mindre båtar sjönk i ovädret. I Reykjavík blåste en busskur omkull. I Patreksfjörður förstördes ett obebott hus.

Under eftermiddagen och kvällen var all flyg- och busstrafik inställd. Preliminärt återupptas flygtrafiken till och från Keflavík under morgonen.

Vid midnatt fanns inga rapporter om personskador. Såväl islänningar som turister tycks ha hörsammat myndigheternas uppmaningar om att stanna inomhus. I Reykjavík var korvkiosken Bæjarins beztu pylsur ett av få ställen som höll öppet i ovädret. Snæ­björn Þorri Árna­son konstaterade i Morgunblaðið att det var ovanligt glest mellan gästerna.Tanken är att skolor och arbetsplatser ska öppna som vanligt på morgonen. Många kommer dock att få svårt att ta sig fram. Till exempel var det i går kväll mycket svårframkomligt även i centrala Akureyri. Det kommer sannolikt att ta många timmar innan snöröjning och kollektivtrafik kommer i gång.

Det kommer också att dröja åtskilliga timmar innan de större riksvägarna på nytt öppnas för trafik. Även om ovädret nu mattas något så kommer vindar upp till stormstyrka att drabba Island fram till onsdagen. I dag väntas kraftig nederbörd i delar av landet - regn på låglandet och snö på höglandet.

Ovädret beskrivs som det värsta sedan 1991. Stormen fick skämtsamt namnet Diddú efter artisten Sigrún Hjálmtýsdóttir. Den vanligaste hashtaggen på sociala medier i går var just #diddu. Ansvarig för påhittet var Stefán Eiríksson, berättar Morgunblaðið.Ovan kan du se några filmklipp från gårdagens oväder och här kan du läsa mer om ovädret.