måndag 7 december 2015

Värsta vinterstormen sedan 1991 väntar Island i dagDet värsta ovädret på många år väntas drabba Island i dag med vindar i orkanstyrka och stora mängder snö. Bilister uppmanas att inte ge sig ut på vägarna efter lunchtid. Myndigheterna räknar med att stänga av stora delar av ringvägen för trafik redan klockan 12 lokal tid. Vägar på hög höjd kommer med all sannolikhet att snöa igen och bli oframkomliga.

De senaste dagarna har flera snöstormar dragit in över Island. Konsekvenserna har varit oframkomliga vägar och mängder av utryckningar där räddningstjänsten har tvingats att undsätta bilister som trotsat varningarna. På sina håll har skolor hållit stängt.

I dag väntas ett ännu värre oväder dra in över landet. Det drabbar södra Island vid lunch och rör sig sedan över landet. Vindstyrkorna väntas nå 35 meter i sekunden. I kombination med snöfall kommer det att göra att vägar snöar igen samtidigt som sikten blir närmast obefintlig.

Redan klockan 12 lokal tid stängs ringvägen mellan Markarfljót i väster och Breiðamerkurlón i öster. Passagerna över Hellisheiði, Mosfellsheiði och Þrengsli stängs klockan 16. Från klockan 17 avråder Almannavarnir från att ge sig ut på vägarna i hela landet.

I Reykjavík ställer kommunen in alla evenemang från och med klockan 17. Ikeas varuhus i Garðabær stänger klockan 16 så att personalen ska hinna hem innan ovädret drar in över huvudstadsområdet. På södra Island stänger postkontoren klockan 12 och i Reykjavíkområdet klockan 16.

Allt inrikesflyg är inställt från Reykjavík efter klockan 10.30. Både Ernir och Flugfélag Íslands stoppar då trafiken på grund av ovädret.

Easy Jet har ställt in dagens flyg från Keflavík till Belfast och London. Sannolikt är att fler turer kommer att ställas in.

I delar av norra och östra Island kommer lavinfaran att öka dramatiskt i samband med snöfallet. Myndigheterna uppmanar också invånarna att surra fast föremål som finns utomhus och som kan blåsa bort, som  till exempel trampoliner.Om inte ovädret blir lindrigare än befarat kommer allt inrikesflyg att ställas in under eftermiddagen. Ovädret kan också komma att påverka utrikesflyget. Färjan Baldur, som seglar över Breiðafjörður, har tidigarelagt morgondagens avgångar på grund av ovädret. Den avgår från Stykkishólmur redan klockan 9 i stället för 15, och den återvänder från Brjánslækur klockan 13 i stället för 18.

Tre grupper med utländska vandrare har de senaste dagarna varit på väg över det isländska höglandet. Räddningstjänsten har sökt kontakt med dem för att förvarna om ovädret. En grupp har efter de senaste dagarnas stormar valt att återvända till bebyggelsen. En annan grupp är välutrustad och tror sig kunna vänta ut ovädret. En av dem har dock blivit sjuk och ska under morgonen hämtas av räddningstjänst. Den tredje gruppen har räddningstjänsten inte lyckats få kontakt med. Den senaste kontakten skedde för en vecka sedan, skriver Morgunblaðið.Det oväder som nu är på väg in beskrivs som det värsta som drabbat Island sedan februari 1991. Inga människor kom då till skada, men skadorna på byggnader och fordon blev omfattande. På många håll i landet blåste taken av. Bland annat i Reykjavík välte bilar i de hårda vindarna.

Även då drog ovädret först in över södra Island. På Stórhöfði på Hemön nådde vindstyrkan ett snitt på 110 knop. Kraftigare vindar har aldrig uppmätts i landet.Ovan kan du se filmklipp från Reykjavík och Hvammstangi från de senaste dagarnas snöoväder. Här kan du se bilder från ovädret 1991.