fredag 29 januari 2016

26-årig kvinna död efter dykolycka i Silfra vid Þingvellir

En 26-årig kvinna avled i går efter att i två dagar ha vårdats på sjukhus efter en dykolycka i Silfra vid Þingvellir. Kvinnan föll av okänd anledning till 30 meters djup. När hon kunde föras till ytan tio minuter senare var hon medvetslös. Hennes liv gick inte att rädda. Dödsolyckan vid Silfra är den tredje inom loppet av drygt fem år.

Förra året dök närmare 30 000 turister i Silfra vid Þingvellir. Många dykare lockas till platsen på grund av det klara vattnet. Utvecklingen av dykturismen har gått snabbt - så sent som för fem år sedan hade Silfra bara omkring 8 000 gäster.

Dödsolyckan är den tredje i Silfra inom loppet av sex år. För att minska olycksrisken har myndigheterna sedan tidigare förbjudit dykning på större djup än 18 meter. Reglerna säger vidare att det inte är tillåtet att ensam dyka i Silfra. Det högsta antalet som får befinna sig i vattnet samtidigt är åtta personer. Ingen dykledare får ha hand om fler än fyra personer åt gången.

Polisen larmades om olyckan klockan 12.42 i tisdags. Kvinnan fördes med helikopter till Reykjavík för vård. Hennes liv gick inte att rädda. Hon avled i går. Det uppger polisen i ett pressmeddelande.

Hur olyckan gick till är ännu inte klarlagt. Kvinnan dök tillsammans med sin man, ett annat par och en dykledare. Dykledaren och ytterligare en person undsatte kvinnan och förde upp henne från 30 meters djup. Kvinnan troddes då ha legat omkring tio minuter på botten. Hon var medvetslös när hon kom till ytan.

Ett tänkbart skäl till olyckan är att kvinnan drogs med i en nedåtgående ström. En annan tänkbar förklaring är att utrustningen inte fungerade som den skulle. Det skulle också kunna vara så att hon fastnat i en spricka. Olyckan ska dock ha skett strax under vattenytan. Därefter ska hon ha sjunkit mot botten.

Delar av kvinnans utrustning blev kvar på botten och togs upp av polis. En sak som ska utredas är om tillgången till syre på något sätt stoppades.

Kvinnan var en 26-årig kinesisk medborgare som var bosatt i USA. Hon reste till Island tillsammans med sin make, som också var med på dykturen. Kvinnans föräldrar är bosatta i Kina.