fredag 1 januari 2016

450 ton skräp efter isländskt nyårsfyrverkeri

544 ton fyrverkerier importerades till Island inför nyårsfirandet. Men det som skjuts upp mot himlen hamnar nästan uteslutande snart på marken igen. Nattens fyrverkerier skapade runt 450 ton avfall. Det mesta är plast, kartong och trä. Hur mycket fyrverkerier som sålts är oklart - men importen är betydligt större än de senaste åren.

Försäljning av fyrverkerier är den viktigaste intäktskällan för landets frivilliga räddningstjänster. Samtliga 94 kårer säljer fyrverkerier inför nyårsfirandet. Utöver räddningstjänsten cirka 130 försäljningsställen säljs fyrverkerier även av butiker och företag.

Inför nyårsfirandet importerades 544 ton fyrverkerier. År 2014 uppgick importen till 502 ton och 2013 till 406 ton. Hur mycket som sålts i år är inte känt. Det är även tillåtet att sälja fyrverkerier som importerats tidigare år.

Þorsteinn Jóhannsson, luftföroreningsexpert vid Umhverfisstofnun, räknar med att omkring 500 ton fyrverkerier avfyrades under nyårsnatten. Det skapar runt 450 ton skräp i form av bland annat plast, kartong och trä. Han säger i Vísir att resterna - förutom stora fyrverkeritårtor - ska kastas i soporna:
"Detta är i själva verket massor av skräp. Förra året importerades omkring 500 ton fyrverkerier och det är i praktiken sannolikt en minoritet av det som brinner."
På nyårsnatten är det inte ovanligt att fyrverkerierna får luftkvaliteten i Reykjavík att försämras avsevärt. Under natten blåste det dock en del, vilket gör att föroreningarna inte ligger kvar särskilt länge.