lördag 16 januari 2016

Barack Obama populäraste världsledaren på Island

USA:s president Barack Obama är den stormaktsledare i världen som är mest uppskattad på Island. Även Tysklands Angela Merkel, Storbritanniens David Cameron och Frankrikes Francois Hollande är ovanligt populära i öriket. Däremot har Rysslands president Vladimir Putin få förespråkare på Island. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

I 65 länder världen över har Gallup undersökt attityderna till några av världens mest tongivande politiska ledare. Islänningarna utmärker sig genom att vara mycket positiva till Barack Obama - och mycket negativa till Vladimir Putin.

Hela 74 procent av islänningarna har en positiv uppfattning om Barack Obama. Bara 11 procent har en negativ uppfattning om den amerikanske presidenten. Nästan lika uppskattad är Tysklands förbundskansler Angela Merkel. Här har 69 procent en positiv bild och 10 procent en negativ bild.

Ytterligare två europeiska toppolitiker får höga betyg. Storbritanniens premiärminister David Cameron gillas av 49 procent av islänningarna medan 28 procent gör tummen ned. Tummen upp får Frankrikes president Francois Hollande av 43 procent medan 20 procent ogillar honom.

Genom att räkna ihop positiva och negativa attityder får Gallup fram en popularitetssiffra. För Barack Obama blir den 63, för Angela Merkel 58, för Francois Hollande 23 och för David Cameron 21.

Minst populär är Vladimir Putin med -58. Det är bara 12 procent av islänningarna som uppskattar den ryske presidenten. Hela 69 procent har en negativ uppfattning om honom.

Nästan lika ogillad är Saudiarabiens kung Salman bin Abdul Aziz. Han får tummen upp av 4 procent av islänningarna och tummen ned av 48 procent. Popularitetssiffran blir därmed -44.

På minus hamnar även resterande ledare i undersökningen. Indiens premiärminister Narendra Modi får -3, Brasiliens president Dilma Rousseff får -5, Kinas president Xi Jinping får -29 och Irans president Hassan Rouhani får -34.

Rankningen ska tas med en nypa salt. Som jämförelse var det 85 respektive 81 procent av islänningarna som hade en uppfattning om Barack Obama och Vladimir Putin. Bara 28 procent hade däremot en uppfattning om Dilma Rousseff.

I en internationell jämförelse utmärker sig islänningarna genom ovanligt positiva attityder till Barack Obama och Angela Merkel och ovanligt negativa attityder till Vladimir Putin och Salman bin Abdul Aziz.

Den genomsnittliga popularitetssiffran i världen är enligt Gallup 30 för Barack Obama, 13 för Angela Merkel, 10 för David Cameron, 6 för Francois Hollande, 4 för Narendra Modi, 0 för Dilma Rousseff, -3 för Xi Jinping, -10 för Vladimir Putin, -11 för Salman bin Abdul Aziz och -13 för Hassan Rouhani.