lördag 30 januari 2016

Birgitta Jónsdóttir: Jag vill inte bli statsminister

Birgitta Jónsdóttir vill inte bli statsminister efter valet 2017. Även om Piratpartiet skulle komma att leda en ny isländsk regering så kommer hon inte att bli en av ministrarna. Inför det kommande alltingsvalet vill hon att de politiska målen för de kommande fyra åren ska vara klara. Birgitta Jónsdóttir tänker därmed försöka undvika att partiet lovar väljarna för mycket, rapporterar RÚV.

Det återstår nu 15 månader till nästa alltingsval. Piratpartiets uppåtgående trend i opinionen visar inga tecken på att vara på väg att brytas. I stället för att under en längre tid ha etablerat sig på opinionssiffror runt 30 procent har partiet efter nyår i två mätningar samlat omkring 40 procent av väljarstödet.

I valet våren 2013 klarade Piratpartiet femprocentsspärren till alltinget med några hundra rösters marginal. Då meddelade partiet att det inte tänkte ingå i någon regering. Med bara tre platser i alltinget ville partiet fokusera på de egna frågorna i stället för att riskera att drunkna som den minsta parten i en större koalition.

Av de tre pirater som valdes in 2013 var Birgitta Jónsdóttir något av en veteran - dels eftersom hon suttit i alltinget i fyra år på ett av Medborgarrörelsens mandat, dels eftersom hon var en av partiets grundare. Hon har i dag en tydligare vänsterprofil än partikamraterna. Helgi Hrafn Gunnarsson har det senaste året utvecklats till partiets mest lysande stjärna och gjort sig känd som en mycket skicklig debattör. Jón Þór Ólafsson höll sitt löfte om att avgå efter halva mandatperioden för att återgå till sitt ordinarie jobb som asfaltsläggare. Han ersattes i höstas av Ásta Helgadóttir.

Birgitta Jónsdóttir har hela tiden sagt att denna mandatperiod skulle bli hennes sista. Nu har hon ändrat sig. Nyligen skrev hon på Facebook att hon tänker ställa upp för omval. Hon förklarade kovändningen med att hon befarar att liberaler ska försöka kuppa in sig och ta över Piratpartiet.

Däremot säger Birgitta Jónsdóttir till RÚV att hon inte vill bli statsminister om Piratpartiet skulle ingå i nästa isländska regering. Hon är tacksam över det stigande stödet men säger sig betrakta det "som fåglar i skogen" som gör det möjligt för partiet att föra fram sin politik:
"Jag tänker arbeta med att förvärva stöd, men om det inte lyckas så går det naturligtvis bara som det går. Jag vill bara upprepa det att jag inte strävar efter att bli statsminister."
Inför nästa val anser hon att det är viktigt att de politiska målen är klubbade redan före valdagen. Birgitta Jónsdóttir vill inte riskera att Piratpartiet hamnar i en regering som gör utfästelser som sedan inte kan infrias. Som en prioriterad fråga nämner hon en ny grundlag som bland annat ska innebära folkligt ägande av naturresurser, en möjlighet för allmänheten att väcka förslag i alltinget, ett nytt valkretssystem som gör att alla röster i alltingsval blir lika mycket värda och ett stopp för att ministrar också har en plats i alltinget som ledamöter.

Här kan du läsa mer om Birgitta Jónsdóttirs kovändning.