torsdag 28 januari 2016

Birgitta Jónsdóttir kovänder - ställer upp för omval

Det skulle inte bli mer än två mandatperioder i alltinget för Birgitta Jónsdóttir. Men nu ändrar hon sig och tänker ställa upp för omval nästa vår. Skälet är att hon befarar att liberaler ska försöka ta över Piratpartiet. Men partikamraten Helgi Hrafn Gunnarsson delar inte hennes oro. Han välkomnar alla som ställer sig bakom Piratpartiets grundvärderingar.

De senaste månaderna har debatter på nätet blivit ett allt större bekymmer för Piratpartiets ledning. På Facebook har gruppen Pírataspjallið över 5 000 medlemmar. Tillströmningen av medlemmar har ökat i takt med partiets opinionssiffror. Samtidigt har ledningen fått allt mindre möjligheter att moderera diskussionerna.

Under mellandagarna beklagade sig Smári McCarthy, en av Piratpartiets grundare, över tonläget i Facebook-gruppen. Förnuftiga inlägg drunknade enligt honom bland olika typer av oseriösa inlägg. Vísir rapporterade också om osämja mellan olika falanger.

Birgitta Jónsdóttir bytte därför namn på gruppen till Þjóðarsálin ('Folksjälen'). Det nya namnet innebar enligt henne att inte alla diskussioner skulle föras i Piratpartiets namn. Kritiker hävdade dock att ledningen hade börjat att ägna sig åt censur.

Debatten om Piratpartiet har också förts inom liberala Frjálshyggjufélagið. En av de tongivande inom föreningen är Hallgrímur Viðar Arnarsson, som 2011 lämnade Självständighetspartiet och därefter har arbetat som kampanjledare för Piratpartiet. Han har flera gånger argumenterat för att Piratpartiet i själva verket står upp för de frihetliga värderingar som han anser att Självständighetspartiet övergivit.

Samtidigt som många inom Frjálshyggjufélagið sneglar mot Piratpartiet har Birgitta Jónsdóttir inte uppskattat uppmärksamheten. Det är kanske inte så underligt. Hallgrímur Viðar Arnarsson har pekat ut henne som partiets "mycket stora brist". Men han har också hävdat att hon inte är någon piratpartist eftersom han anser att många av hennes värderingar står i strid med partiets.

I tisdags gick Birgitta Jónsdóttir in och kommenterade Frjálshyggjufélagiðs diskussioner om Piratpartiet. På Facebook anklagade hon föreningen för att försöka ta över partiet. Hennes svar på det blev ett löfte om att ställa upp för omval till alltinget våren 2017:
"Jag kommer att kandidera för att säkra att ni som anser att det vore smart för liberaler att gå med i Piratpartiet för att kunna ta över vår val- och strategiplaneringsprocess. Jag tänker kandidera även om det inte vore för annat än att säkra att er ideologi inte tar över Piratpartiet. ... Jag tog initiativ till att grunda detta parti tillsammans med Smári McCarthy och Jason Katz. Det som ni gillar med Piratpartiet är bland annat våra idéer. Varför grundar ni inte bara ett liberalt parti i stället för att försöka att ta över Piratpartiet."
Tidigare hade Birgitta Jónsdóttir gång på gång utlovat att hon bara skulle sitta i alltinget i två mandatperioder. Nu gör hon alltså en kovändning i frågan med hänvisning till Frjálshyggjufélagið.

Hur mycket stöd Birgitta Jónsdóttir har för sitt utspel är dock osäkert. Erna Ýr Öldudóttir, som sitter i partiets verkställande utskott, undrar i ett svar på Facebook varför liberaler inte skulle kunna ansluta sig till Piratpartiet. Den frågan har hittills inte besvarats.

Alltingsledamoten Helgi Hrafn Gunnarsson säger i Morgunblaðið att han inte delar Birgitta Jónsdóttirs oro. Partiet är öppet för alla som ställer upp på dess grundläggande värderingar. Alla medlemmar har också möjlighet att på olika sätt påverka Piratpartiets politik:
"För det första är alla välkomna i Piratpartiet som anser sig känna gemenskap med partiets grundläggande politik. Oavsett om de definierar sig som liberaler eller något annat och oberoende av om de tidigare var med i något annat politiskt parti. Det finns naturligtvis olika åsikter om olika frågor inom Piratpartiet precis som inom andra partier och där går det att hitta vissa grupper."
Här kan du läsa mer om opinionsläget för Piratpartiet.