fredag 22 januari 2016

Djuphamn i Finnafjörður spräcker kommunal majoritet

Reynir Atli Jónsson blir nytt kommunalråd i Langanesbyggð. Den nya majoriteten i kommunen är den tredje sedan valet våren 2014. Det förra styret röstades bort när oppositionen gjorde uppror mot kommunalrådet Siggeir Stefánsson. Skälet till missnöjet var hur han agerat i samband med Bremenports intresse för att bygga en djuphamn vid Gunnólfsvík i Finnafjörður.

Strax före jul kunde dåvarande kommunalrådet Siggeir Stefánsson presentera en avsiktsdeklaration om bygget av en djuphamn i Finnafjörður på nordöstra Island. Där ingick utöver Langanesbyggð andra kommuner på nordöstra Island, staten, ingenjörsfirman Efla och den tyska hamnjätten Bremenport.

Planerna på en djuphamn vid Gunnólfsvík i Finnafjörður har funnits i flera år. Förhoppningen är att hamnen ska kunna spela en viktig roll för transporter mellan Asien, Europa och Nordamerika när Arktis blir isfritt. Tanken är att Gunnólfsvík ska fungera som ett nav där gods till och från Asien lastas om till rätt destination.

Det är dock inte det enda användningsområdet som kommunpolitiker i Langanesbyggð sneglat på genom åren. Det finns fortfarande förhoppningar om att Gunnólfsvík skulle kunna bli fastlandsnavet vid utvinning av olja och gas i det område som kallas Drekasvæðið, som ligger 30 mil i nordostlig riktning mot den norska vulkanön Jan Mayen.

Långt ifrån alla ser dock positivt på planerna. Þórshöfn, som är centralort i Langanesbyggð, har 358 invånare. De senaste åren har kommunpolitiker både ritat in köpcentrum, en internationell flygplats och en jättelik djuphamn i detaljplanen. Det är inte ovanligt att lokalbefolkning talar om vissa fullmäktigeledamöter och nämner ordet hybris i samma mening.

Efter valet våren 2014 bildade Framtidslistan och Ny kraft majoritet i fullmäktige i Langanesbyggð. Den sprack i februari förra året efter bland annat oenighet om skolor och förskolor i kommunen.

U-listan bildade ny majoritet under Siggeir Stefánssons ledning sedan Reynir Atli Jónsson hoppat av Ny kraft för att backa upp det nya styret. Den majoriteten kollapsade vid sammanträdet i december förra året. Reynir Atli Jónsson anklagade då Siggeir Stefánsson för falskspel i samband med avsiktsdeklarationen om bygget av djuphamnen i Finnafjörður.

Vid fullmäktiges första möte för året den 14 januari valdes Reynir Atli Jónsson till kommunalråd. Han fick stöd av Ny kraft och Framtidslistan. U-listan röstade däremot på nytt för Siggeir Stefánsson. Vice kommunalråd blev Framtidslistans Hulda Kristín Baldursdóttir, som när hon som 20-åring valdes in i fullmäktige våren 2014 var landets yngsta kommunpolitiker.

Klimatet i fullmäktige har varit minst sagt kyligt efter misstroendeförklaringen mot Siggeir Stefánsson. Maktskiftet ledde också till att avsiktsdeklarationen inte godkändes som planerat vid mötet i december.

Vid mötet den 14 januari i år utvecklade den nya majoriteten sin kritik mot projektet och mot Siggeir Stefánsson. Målet är att gå vidare med planerna för en djuphamn i Finnafjörður. Skälet till misstroendeförklaringen var bristande samråd och utfästelser om ekonomiskt stöd som enligt den nya majoriteten var nödvändiga att klubba i fullmäktige.

Trots att den nya majoriteten är positiv till planerna befarar den att förberedelserna kan bli en ekonomisk börda för en så liten kommun som Langanesbyggð. Därför ska inte avsiktsdeklarationen godkännas förrän det finns en uppgörelse med grannkommunen Vopnafjarðarhreppur - som också deltar i projektet - om kostnaderna.

U-listan beklagade vissa brister i informationen till den dåvarande oppositionen i fullmäktige. Partiets företrädare ansåg dock att avsiktsdeklarationen inte innebar några nya utgifter för kommunen. Den utgjorde enligt U-listan bara en fortsättning på tidigare överenskommelse med Bremenport, Efla och regeringen.

Vad som nu händer med avsiktsförklaringen är osäkert. Det mesta tyder dock på att projektet bara försenas några månader. Än så länge handlar det enbart om förberedande undersökningar som genomförts vid Gunnólfsvík. De har till stor del bekostats av Bremenport.

Utredningen av väderförhållanden, djur- och växtliv och jordlager ska vara klar 2018. Först därefter väntas ett beslut om djuphamnen i Finnafjörður ska byggas eller inte.

Här kan du läsa mer om djuphamnsprojektet och här mer om politiken i Langanesbyggð.