lördag 30 januari 2016

Dömd får avslag - Google tvingas inte dölja sökträffar

En brottsdömd islänning får inte artiklar om domen raderade från Googles sökresultat. Och Persónuvernd anser att internetjätten gör rätt. I det här fallet anser myndigheten att den yttrandefrihet som fastslås i den isländska grundlagen står över rätten till privatlivets helgd. Därför är det enligt Persónuvernd inte fel att sökträffarna om mannens brottslighet finns kvar.

En islänning som för flera år sedan dömdes för att i sitt yrke ha gjort av med pengar som inte var hans vände sig förra året till Google. Syftet var att få Googles sökmotor att inte längre visa sökträffar som hänvisade till den villkorliga dom som personen då fick.

Mannen skrev i brev till Google att han ansåg att artiklarna om domen hade spelat ut sin roll. Genom att de var sökbara på nätet hävdade han att hans trovärdighet på det nya jobbet skadades. Det fanns heller inget allmänintresse i att artiklarna var sökbara.

Google sade nej. Mannen vände sig därför till Persónuvernd, den isländska integritetsskyddsmyndigheten. Men inte heller här får mannen rätt. Myndigheten anser att Google har rätt att länka till artiklar om domen.

I sitt beslut har Persónuvernd gjort en bedömning av den yttrandefrihet som fastslås i grundlagen och rätten till privatlivets helgd. Enligt myndigheten är det tillåtet för Google att fortsätta att lista artiklar om domen i sökresultat. Google ska alltså inte tvingas att dölja dessa sökträffar.