tisdag 12 januari 2016

Dömd för sexövergrepp - petas som rektor i Vesturbyggð

För drygt sju år sedan dömdes mannen för sexövergrepp mot flera unga flickor. Nu tvingas han bort från ett jobb som rektor för musikskolan i Vesturbyggð i Västfjordarna. Beskedet kommer från kommunchefen Ásthildur Sturludóttir bara dagarna efter att det blivit känt att han fått jobbet. Isländsk lag tillåter inte att personer som dömts för sexbrott arbetar med barn.

Med erfarenhet från musikskolor i Flateyri, Bolungarvík, Vík í Mýrdal och Ísafjörður i bagaget uppgav Vesturbyggð i fredags i ett pressmeddelande att en man fått jobbet som vikarierande rektor på den kommunala musikskolan. Beslutet fattades av utbildningsnämnden. Undervisningen skulle sedan börja i det kommande månadsskiftet.

I går kom beskedet att mannen inte skulle få jobbet. I ett nytt pressmeddelande skriver kommunchefen Ásthildur Sturludóttir att beslutet att inte anställa honom fattats efter en ny översyn:
"Vid närmare bearbetning av data har utbildningsnämnden och kommunfullmäktige i Vesturbyggð bestämt sig för att överge beslutet att anställa [NN]."
Bæjarins Besta kunde snart avslöja skälet till att mannen i praktiken fått sparken redan han innan börjat jobbet. Hösten 2008 dömdes han för sexuella övergrepp mot tre flickor. När den domen blev känd tvingades han bort från rektorsjobbet på musikskolan i Vík í Mýrdal. Samma skäl stoppade honom senare från ett liknande jobb i Kirkjubæjarklaustur.

Det hann gå nästan fyra år innan mannen ställdes inför valet att säga upp sig självmant eller att bli uppsagd innan han lämnade jobbet i Vík í Mýrdal. Trots att han var skyldig att berätta för kommunledningen om såväl åtalet som den fällande domen valde mannen enligt Bæjarins Besta att tiga.

På Island säger barnavårdslagen att personer som har dömts för sexualbrott inte får arbeta med barn. För att få till exempel ett arbete som rektor måste den som ska anställas visa upp ett utdrag ur belastningsregistret. Ett sådant brukar dock ofta först efterfrågas i samband med anställning. Det är den sannolika förklaringen till att processen i Vesturbyggð hann gå så långt att rekryteringen meddelats på kommunens webbplats.

Mannen dömdes i november 2008 av Héraðsdómur Vestfjarða till 45 dagars fängelse. Straffet blev dock villkorligt. Eftersom mannen inom loppet av två år inte dömdes för ny brottslighet slapp han avtjäna straffet. Han dömdes även betala 500 000 isländska kronor i skadestånd till flickorna och stå för rättegångskostnader på 304 000 kronor.

Övergreppen inträffade 2003 och 2006. Vid det ena tillfället förde mannen sina händer innanför en flickas kläder och smekte henne i underlivet, på brösten och på magen. Vid det andra tillfället klädde han av sig naken inför två flickor.

I samband med att mannen fick vikariatet som rektor på musikskolan anställdes ytterligare en lärare. Den får nu åtminstone tillfälligt uppdraget som rektor. Målet är som tidigare att undervisningen ska komma i gång till månadsskiftet. Musikskolan Tónlistarskóli Vesturbyggðar finns i Patreksfjörður, kommunens största tätort.