torsdag 14 januari 2016

Dömda Kaupþing-toppar till angrepp mot rättsväsendetDet har skrivits om önskemål om rödvin till maten, dyra ridutbildningar, rum avskilda från andra fångar och andra privilegier. Nu slår tre av de fängelsedömda Kaupþing-topparna tillbaka. I en intervju i Stöð 2 hävdar Sigurður Einarsson, Magnús Guðmundsson och Ólafur Ólafsson att samhället svikit dem och att fängelsedirektören Páll Winkel försöker att svartmåla dem.

Förra året började tre tidigare toppchefer inom Kaupþing - Hreiðar Már Sigurðsson, Sigurður Einarsson och Magnús Guðmundsson - tillsammans med tidigare storägaren Ólafur Ólafsson att avtjäna långa fängelsestraff för ekonomisk brottslighet. Domarna gäller bland annat marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman.

Ingen av de fyra behövde sätta sin fot på högsäkerhetsfängelset Litla-Hraun. I stället skickades de direkt till den öppna anstalten Kvíabryggja utanför Grundarfjörður.

Medierapporteringen har dels präglats av önskemål om ridutbildningar och rödvin, dels av fångar som får privilegier som andra saknar och som anlitar pr-konsulter för kontakter med medier och myndigheter. Nyligen rapporterade exempelvis Stundin att både Hreiðar Már Sigurðsson och Magnús Guðmundsson fått flytta till anstaltschefens tidigare bostad. Där bor de i avskildhet från andra interner, har tillgång till kök och behöver aldrig lämna ifrån sig datorer eller mobiltelefoner.

Tidigare har de dömda Kaupþing-topparna riktat sitt missnöje mot Páll Winkel, generaldirektör för Fangelsismálastofnun. De har vänt sig till Justitieombudsmannen umboðsmaður Alþingis, som i sin tur har begärt in förklaringar av Páll Winkel.

Det främsta skälet till missnöjet tycks vara ett besök från den amerikanske filmaren Michael Moore på Kvíabryggja. Hans senaste film Where to Invade Next handlar bland annat om Island och rättsprocesserna mot tidigare bankchefer. Under en dag besökte Michael Moore anstalten och intervjuade flera fångar.

Sigurður Einarsson var den som tillfrågades om en intervju, men han tackade nej. Filmarna ska i stället ha talat med andra fångar. Hela syftet med besöket ska enligt Kaupþing-topparna ha varit att smygfilma dem. Det tillbakavisas i RÚV av Ísold Uggadóttir, som ingick i Michael Moores team.

I stället lät sig nyligen Sigurður Einarsson, Magnús Guðmundsson och Ólafur Ólafsson intervjuas av Stöð 2. Inslaget fick hård kritik. Många tittare reagerade på att tre dömda ekobrottslingar utan motfrågor fick säga att de blivit offer för politiska rättsprocesser och att samhället svikit dem. Enligt Nútíminn försvarar reportern bakom inslaget den intervju som gjordes. Vissa har dock sagt upp sitt abonnemang på tv-kanalen i protest.

Alla tre gick i intervjun till angrepp mot såväl rättsväsendet som samhället. Ólafur Ólafsson sade sig vilja uppleva ett Island som inte styrdes av vänskapskorruption - ett intressant uttalande med tanke på att han själv var en av de utvalda när Búnaðarbanki Íslands privatiserades 2003 av den dåvarande borgerliga regeringen:
"Det är uppenbart att systemet har fallerat, fallerat totalt. Både i förspelet till finanskrisen som drog över Europa och efteråt. Jag hoppas bara att yngre generationer har förmåga att skapa ett bättre samhälle, ett rättvisare samhälle där det inte är vänskapskorruption och politik som avgör."
Ólafur Ólafsson ansåg att de tre inte dömts efter riktiga lagar. Magnús Guðmundsson sade att det varit ett misstag av dem att förlita sig på rättsväsendet. I stället hävdade han att de dömts på felaktiga grunder i en politiskt motiverad jakt på syndabockar för finanskraschen:
"Man hade aldrig räknat med att hamna i fängelse efter att ha arbetat i en bank där man inte gjorde annat än att tjäna bankens intressen och alla dess kunder. Man hade aldrig någon gång kunnat tänka sig att man skulle hamna här."
Ingen av de tre sade sig ha något att klaga på när det gällde behandlingen på Kvíabryggja. För att ta sig igenom dagarna försökte de skapa rutiner som gemensamma träningspass och promenader. Sigurður Einarsson beskrev situationen som surrealistisk. Inte heller han hade någon gång kunnat tänka sig att han skulle dömas till fängelse:
"Jag tror man kan säga att de senaste åren har varit helt surrealistiska och ofta upplever man detta som att man bara står vid sidan och betraktar ett händelseförlopp som hade kunnat skrivas av Arnaldur Indriðason eller Yrsa Sigurðardóttir. Det hade förmodligen varit roligare då."
Ovan kan du se intervjun och här kan du läsa mer om fångarna på Kvíabryggja.