lördag 9 januari 2016

Döms för kokainbrott - skyllde på att annan packat väskan

Två års fängelse blir straffet för en 39-årig brasilianare som stoppades i tullen med 1,8 kilo kokain i bagaget. Tullen fattade misstankar mot mannen när det visade sig att hans resväska vägde drygt 6 kilo fast den var tom. Dolt bakom fodret hittade tullen kokain. Mannen sade att han inte själv packat väskan, men den förklaringen bedöms av Héraðsdómur Reykjaness som osannolik.

Den 26 augusti förra året landade en 39-årig brasilianare på flygplatsen i Keflavík. Han reste med Icelandair från Amsterdam - en rutt som tull och polis bevakar mer än andra eftersom det historiskt visat sig att många smugglare tar vägen just genom Nederländerna.

När tullen undersökte mannens resväska reagerade tjänstemän på att den tom vägde 6,4 kilo. Vanliga resväskor väger i regel knappt hälften av detta. När tulltjänstemän stack i sidorna och på botten av väskans foder hittade de vitt pulver. I bagaget hade mannen 1,8 kilo kokain.

Mannen hävdade i rätten att han var oskyldig. Resväskan ska ha packats av två vänner eftersom han själv var så försenad att han annars skulle missa planet. Själv påstod sig han inte ha en aning om vad som fanns i väskan.

Héraðsdómur Reykjaness anser inte att mannens förklaring är trovärdig. I rätten uppgav mannen att han lärt känna ett spanskt par som skulle ordna jobb åt honom som dansare. Själv ville han till Frankrike eller Italien - men paret ska enligt mannen i stället ha skickat honom till Island.

Inför resan ska kvinnan i paret ha visat honom mängder med bilder från egna resor till Island. Bilderna skulle ha gjort mannen intresserad av att själv besöka Island. Han sade sig ha planerat att stanna i landet i nio dagar. Under utredningen har dock polisen inte hittat några uppgifter om att en kvinna med det namn 39-åringen uppgivit ska ha besökt Island.

Mannen döms nu till två års fängelse för narkotikasmuggling. Han ska även betala rättegångskostnader på 1,6 miljoner isländska kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.