tisdag 5 januari 2016

Frälsningsarmén vill bli granne med moské i Reykjavík

Sogamýri i västra Reykjavík är platsen för Félag múslima á Íslandis moskébygge. Nu vill frälsningsarmén bli granne med det muslimska samfundet. Frälsningsarmén behöver nya lokaler eftersom de gamla i centrala Reykjavík ska säljas. Svar från kommunen väntas denna månad. Men frälsningsarmén kan inte räkna med att få tomten gratis, rapporterar Morgunblaðið.

Frälsningsarmén är på väg att sälja lokalerna på Kirkjustræti i centrala Reykjavík. Utöver själva församlingsverksamheten har fastigheten också använts för ett pensionat. Det har nu stängts och några planer på att öppna ett nytt finns inte.

Med 48 registrerade medlemmar tillhör frälsningsarmén landets minsta församlingar. Den har dock en förhållandevis omfattande verksamhet. På julafton anordnade exempelvis frälsningsarmén ett julbord för omkring 200 personer, varav 50 asylsökande, i rådhuset i Reykjavík. Julbordet på julafton har de två senaste åren varit så välbesökt att de egna lokalerna inte räckt till.

På Sogamýri i västra Reykjavík vill frälsningsarmén bygga ett hus på omkring 1 000 kvadratmeter. Det ska rymma församlingshem och lokaler för att ta emot familjer och flyktingar samt för att bedriva hjälpverksamhet. Nybygget ska delvis finansieras genom intäkter från försäljningen av fastigheten på Kirkjustræti.

Redan tidigare har kommunen tilldelat Félag múslima á Íslandi - Islands största muslimska församling med 486 medlemmar - en tomt på Sogamýri. Nyligen utsågs en vinnare i den tävling om att rita moskén som utlysts av församlingen. Enligt förslaget ska bland annat taket täckas med torv för att anspela på forna isländska traditioner.

Félag múslima á Íslandis förhoppning är att moskébygget ska kunna komma i gång till våren. Byggnaden blir omkring 800 kvadratmeter.

Avdelningsledaren Gunnar Eide säger i Morgunblaðið att han hoppas på ett beslut från kommunen redan under januari. I söndags samlades tjugotalet medlemmar på platsen för att be för ett positivt besked. Om kommunen säger ja innebär det att frälsningsarmén blir granne med Félag múslima á Íslandi.

Men frälsningsarmén kommer till skillnad från Félag múslima á Íslandi inte att få någon tomt gratis. Hjálmar Sveinsson, socialdemokratisk ordförande i kommunens miljö- och stadsplaneringsnämnd, säger i Morgunblaðið att Reykjavík tolkar lagen som att kommunen bara behöver dela ut tomter kostnadsfritt när församlingen inte tidigare haft någon.

För frälsningsarmén, som haft en fastighet som nu säljs, är läget annorlunda. Det är enligt Hjálmar Sveinsson skillnaden mellan frälsningsarmén och de samfund som tidigare fått tomter gratis - utöver Félag múslima á Íslandi även asatrosamfundet, den rysk-ortodoxa kyrkan och buddhisterna.

Här kan du läsa mer om moskébygget på Sogamýri.