måndag 18 januari 2016

Gåtan på Eldey är löst - misstänkt föremål var ingen bomb

Foto: Þórdís Vilhelmína Bragadóttir/
Umhverfisstofnun
Kustbevakningen och tiotusentals havssulor kan andas ut. Den misstänkta bomb som hittades på Eldey för tre år sedan har till slut identifierats - som en ofarlig lufttub från ett flygplan. Om sprängladdningen skulle brisera på fredag efter lunch skulle sannolikt tusentals fåglar dö. Då brukar nämligen havssulan anlända till Eldey för säsongen.

En dryg mil från det isländska fastlandet reser sig Eldey upp ur havet. Klippön är 77 meter hög och har en yta på 0,03 kvadratkilometer. I klart väder är den väl synlig från Reykjanes på sydvästra Island. Förra våren drabbades området av en kraftig jordskalvssvärm som fick myndigheterna att höja beredskapen för ett vulkanutbrott.

Sedan 1974 är Eldey ett naturreservat. Enda sättet att ta sig i land är med helikopter. När Eldey är öde går det att få tillstånd att besöka ön. Större delen av året är dock alla besökare förbjudna. Klippön är nämligen hem för omkring 70 000 havssulor.

Kolonin är en av världens största. I regel anländer de första havssulorna punktligt till Eldey vid lunch den 22 januari varje år. Om fåglarna håller tidtabellen dyker de alltså upp på fredag.

Sedan några år tillbaka går det att följa havssulorna på Eldey genom en webbkamera. När Sigurður Harðarson i januari 2013 undersökte utrustningen gjorde han en oväntad upptäckt. Bland klipporna fanns något som såg ut som en bomb.

Kustbevakningen hann göra ett försök att undersöka det misstänkta föremålet, men det blåste för mycket för att någon skulle kunna firas ned på Eldey. Sedan dess har den misstänkta bomben legat kvar på ön i tre år utan att ha exploderat. Nyligen kunde kustbevakningens bombgrupp till sist gå i land på ön.

Hur en bomb skulle kunna hamna på Eldey föreföll vara ett mysterium. Genom åren är det ytterst få som har besökt ön - och det har i regel varit företrädare för myndigheter. Bomben skulle ha kunnat släppts eller tappats från ett förbipasserande flygplan. En annan tänkbar förklaring var att amerikanska trupper stationerade i Keflavík under en tid ofta använde Eldey som mål vid skjutövningar.

Kustbevakningen skickade bilder på det misstänkta föremålet till kontakter världen över. Där kom tipset att det inte handlade om en bomb, utan en lufttub från ett flygplan. Tuberna användes av vissa flygplan i samband med start.

Sigurður Harðarson säger till Vísir att gåtan med den misstänkta bomben nu är löst. Kustbevakningen kunde i samband med besöket på Eldey slå fast att det inte rörde sig om någon sprängladdning:
"Man trodde att detta var en bomb. Det såg så ut och ser så ut. ... Nu har det visat sig att detta var en lufttub från ett flygplan som hjälpte det att lyfta. ... Man mår naturligtvis mycket bättre av att veta att detta inte är en bomb. Jag förstår att de blir allt farligare ju äldre de är. Så det är mindre risk att de spränger ett hörn av ön. Den får inte bli mindre."
Havssulan kan alltså i lugn och ro slå sig ned på Eldey på fredag. Ön minskar visserligen en aning i storlek från år till år - men det beror på erosion och inte på bomber.

Här kan du läsa mer om fyndet på Eldey.