fredag 22 januari 2016

Historiskt lågt stöd för Självständighetspartiet

Bara 20,6 procent av islänningarna sympatiserar nu med Självständighetspartiet. Det är partiets sämsta opinionssiffra någonsin hos MMR. Gapet till Piratpartiet ökar därmed till rekordhöga 14,3 procentenheter. Med 34,9 procent av väljarstödet har Piratpartiet sedan snart ett år tillbaka befäst positionen som Islands största parti.

Aldrig tidigare har Självständighetspartiet haft så svagt stöd hos MMR som i den opinionsmätning som utfördes dagarna före julafton. Partiet har nu bara stöd av 20,6 procent av de isländska väljarna. Det är inte enbart den lägsta siffran under mandatperioden, utan den sämsta någonsin.

Självständighetspartiet har sedan föregående mätning förlorat 2,3 procentenheter. Även Piratpartiet backar i opinionen. Tappet är 0,6 procentenheter och Piratpartiet har nu stöd av 34,9 procent av väljarkåren. Avståndet mellan ettan och tvåan i isländsk politik är därmed rekordstora 14,3 procentenheter.

Hos MMR har Piratpartiet nu varit störst i opinionen nio månader i följd. Samtidigt är det bara ett drygt år kvar till nästa alltingsval.

Mätningens stora vinnare är Socialdemokraterna. Partiet lyfter nu från historiskt usla 9,4 procent till 12,9 procent. Än så länge är dock siffrorna alldeles för svaga för att kunna stoppa det utbredda interna missnöjet inom Socialdemokraterna.

Nästan lika mycket ökar Gröna vänstern. Partiet går framåt med 2 procentenheter till 11,4 procent.

Framstegspartiet var förra mätningens vinnare. I den nya undersökningen försvinner hälften av den uppgång som skedde mot slutet av förra året. I dag är väljarstödet 11,5 procent, en tillbakagång med 1,4 procentenheter.

Ljus framtid klättrar åter över femprocentsspärren till alltinget. Partiet får nu 5,3 procent, en ökning med 0,7 procentenheter.

Förlorarna är alltså regeringspartierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Även koalitionen i sig minskar i popularitet. Stödet för regeringen backar med hela 4,4 procentenheter till 31,2 procent. Därmed är Piratpartiet större än bägge regeringspartierna tillsammans. Stödet för Piratpartiet är också större än stödet för regeringen.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.