tisdag 19 januari 2016

I dag kommer 35 syriska flyktingar till Island

I dag anländer 35 syriska flyktingar till flygplatsen i Keflavík. Det är sex familjer som nu får nya hem i Akureyri och Kópavogur. Ytterligare en familj kommer till Island från Syrien inom kort. Av de totalt tio familjer som erbjöds en fristad i landet valde tre att tacka nej. I samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR kommer andra flyktingar snart att få samma erbjudande.

Med ett flyg från Beirut med mellanlandning i Paris kommer klockan 15.50 i dag 35 syriska flyktingar till Island. Det handlar om totalt sex familjer bestående av 13 vuxna och 22 barn. Fyra familjer får enligt ett pressmeddelande från välfärdsdepartementet nya hem i Akureyri och två familjer i Kópavogur. De familjer som ska till Kópavogur får åka buss från flygplatsen medan resan till Akureyri fortsätter med inrikesflyg.

Av de totalt tio familjer som i slutet av förra året fick erbjudande om att komma till Island har ytterligare en tackat ja. Där väntar dock kvinnan barn i dagarna och det anses därför inte säkert för henne att resa. Familjen väntas dock anlända till Island inom kort.

Tre familjer valde däremot att tacka nej till erbjudandet om en fristad på Island. Regeringens ursprungliga plan var att i den första omgången ta emot 55 flyktingar från krigets Syrien. I samarbete med FN:s flyktingorgan UNHCR söker nu Island efter andra familjer som vill komma till landet. De kommer att få bostäder i Kópavogur och Hafnarfjörður.

På flygplatsen i Keflavík kommer flyktingarna att mötas av personal från inrikesdepartementet och Röda korset. Där får de sällskap till bostäderna. Även socialminister Eygló Harðardóttir kommer att möta familjerna.

Varje flyktingfamilj får genom Röda korset stöd av tre eller fyra kontaktfamiljer. Dessa familjer ska underlätta anpassningen till det isländska samhället och bidra till att flyktingarna lär känna personer och knyter kontakter i det nya hemlandet.

Frivilliga har inte bara hört av sig till Röda korset och erbjudit kläder, möbler, husgeråd och leksaker. Många företagare har också kontaktat mottagarkommunerna med erbjudanden om jobb. De personer som kan och vill börja arbeta kommer att kunna göra det. Barnen kommer att få plats på förskolor och skolor. Först väntar dock en läkarundersökning.

Margrét Arngrímsdóttir arbetar med mottagandet i Kópavogur. Hon säger till Morgunblaðið att den största utmaningen för flyktingarna blir att lära sig det isländska språket. Vissa ska kunna det latinska alfabetet, men för många tror hon att undervisningen inledningsvis kan bli svår.

Eygló Harðardóttir säger i ett uttalande att hon är glad att äntligen kunna välkomna de första familjerna till Island. Hon räknar med att regeringen under året ska ge klartecken åt fler flyktingar från krigets Syrien:
"Jag vet att kommunerna har förberett sig väl på alla vis och kommer att göra allt som står i deras makt för att människorna ska ha det bra och känner att de är bland vänner. Röda korset kommer att dela med sig av sina erfarenheter och kunskap med samma avsikt, och det är verkligen glädjande att veta hur volontärer har varit beredda att ge sitt stöd och hjälp att ta emot människorna och att hjälpa dem medan de anpassar sig till förhållandena här och lär känna samhället."
Förra året sökte 354 personer asyl på Island. Det är den högsta siffran någonsin och en dubblering jämfört med 2014, som även det var ett rekordår. Under 2015 fick 82 personer stanna på Island. Av dessa fick 66 status som flyktingar och 16 fick uppehållstillstånd av humanitära skäl. Det uppger Útlendingastofnun i ett pressmeddelande.

Flest asylsökande kom från Albanien med 108 personer. Därefter följde Syrien med 29 personer, Irak med 28, Makedonien med 27, Afghanistan med 22, Kosovo med 15, Iran med 13, Ghana med 11, Vitryssland med 10 och Pakistan med 9.

Sannolikheten för att albaner ska få asyl på Island är dock i princip obefintlig. Flest ansökningar beviljades från Syrien med 17 personer. Därefter följde Ryssland med 8 personer och Iran, Nigeria och Ukraina med 6 personer var.

Här kan du läsa mer om Islands flyktingmottagande.