söndag 10 januari 2016

Icewear sparkar ut The Viking och Vísir från Laugavegur

Både Vísir och The Viking tvingas enligt domstol att flytta från Laugavegur 1 i Reykjavík. Drífa och Arctic - som står bakom konkurrenten Icewear - köpte fastigheten förra året. Första steget var att säga upp hyresgästerna. Hittills har dock ägaren vägrat att flytta och tänker i stället överklaga beslutet. Affärsstriden mellan två jättar inom turistbranschen har pågått i flera år.

När det gäller försäljningen av friluftskläder och souvenirer är bolagen Drífa och Arctic - som står bakom varumärket Icewear - och The Viking några av de största i branschen. Icewear har i dag fjorton butiker i landet. The Viking finns på fem ställen.

Länge var relationerna mellan kedjorna goda. The Viking köpte då plagg från Icewear som såldes i de egna butikerna. Men för några år sedan började The Viking i stället att sälja direktimporterade plagg och souvenirer i synnerhet från Kina. Icewear hävdade att det rörde sig om designstölder, men fick inget gehör för påståendena i domstol.

The Viking hävdade att mycket av Icewears produkter ändå var tillverkade i utlandet samtidigt som de märktes på ett sätt som skulle få det att framstå som om de var isländska. På Island såldes de med stora påslag för konsumenterna. Genom att direktimportera kunde The Viking sänka priserna.

Förra året trappades affärskriget upp när Drífa och Arctic köpte Laugavegur 1 i Reykjavík, en fastighet där The Viking har en butik. Samma ägare drev där dessutom den anrika jourbutiken Vísir, som i december förra året fyllde hundra år, men stängdes strax därpå.

Med sex månaders uppsägningstid sade Drífa och Arctic upp The Viking och Vísir från lokalerna. Men ingen av dem flyttade ut. I stället ansåg ägaren att uppsägningstiden var alldeles för kort - i synnerhet för Vísir, som funnits på samma plats sedan 1905.

Héraðsdómur Reykjavíkur ger Drífa och Arctic rätt i dispyten. The Viking och Vísir ska lämna lokalerna på Laugavegur 1. Tvisten kan dock gå vidare till Hæstiréttur Íslands eftersom ägaren till The Viking och Vísir överväger att överklaga domen.

Striden mellan de tidigare affärskompanjonerna slutar inte där. Icewear har även stämt The Viking med krav på skadestånd för förlorade intäkter. Även den fejden har sitt ursprung i The Vikings val att börja sälja andra varumärken än Icewear.

Här kan du läsa mer om Icewear och här kan du läsa mer om Vísir.