söndag 10 januari 2016

Inget namnbyte i Skeiða- og Gnúpverjahreppur

En majoritet av invånarna i Skeiða- og Gnúpverjahreppur vill att kommunen behåller sitt namn. Tvåa i lördagens folkomröstning blev Þjórsárhreppur och trea Þjórsársveit. Drygt hälften av de röstberättigade deltog. Kommunen kan därmed lägga alla diskussioner om ett namnbyte åt sidan.

Sommaren 2002 bildades kommunen Skeiða- og Gnúpverjahreppur på södra Island. På våren hade en majoritet av invånarna i bägge kommunerna röstat för ett samgående. Men de fick inte rösta om namnet på den nya kommunen.

Diskussioner om namnet har gång på gång dykt upp bland lokalbefolkningen. På sina håll har det funnits ett missnöje med det befintliga kommunnamnet. Vissa anser inte att Skeiða- og Gnúpverjahreppur återspeglar det geografiska läget tillräckligt tydligt, andra tycker att namnet är för långt.

Men det blir alltså Skeiða- og Gnúpverjahreppur som kommunen kommer att heta även i framtiden. I gårdagens folkomröstning valde 111 av 209 röstande det befintliga namnet. Skeiða- og Gnúpverjahreppur fick därmed 53,1 procent av rösterna.

Tvåa blev Þjórsárhreppur med 45 röster, trea Þjórsársveit med 40 röster, fyra Þjórsárbyggð med 8 röster, femma Eystribyggð med 2 röster och sexa Þjórsárbakkar och Eystribyggð med varsin röst. En röst var ogiltig.

Totalt var 397 personer röstberättigade. Valdeltagandet var 52,6 procent. Det uppger kommunen i ett pressmeddelande.

Folkomröstningen innebär inte bara att kommunpolitikerna sannolikt kan lägga frågan om ett namnbyte till handlingarna. Örnefnanefnd, den statliga ortnamnsnämnden, ansåg att Skeiða- og Gnúpverjahreppur var det bästa alternativet och att flera föreslagna alternativ antingen var betydelsemässigt vilseledande eller felaktigt bildade.

Här kan du läsa mer om namnbytet.