torsdag 28 januari 2016

Island mest korrumperade landet i Norden

Island backar till trettonde plats på Transparency Internationals lista över korruption i världen. Minst korrumperat är Danmark följt av Finland och Sverige. Norge återfinns på femte plats. Det betyder att Island rankas som det mest korrumperade landet i Norden. Förra året var Island tolva i världen. Rankningen är dock omstridd.

Både 2005 och 2006 rankades Island som det mest korruptionsbefriade landet i världen. En inte ovanlig åsikt bland islänningar är dock uppfattningen att korruption då var ett betydligt vanligare fenomen än i dag. Sedan dess har dock Island dalat på listan.

Åren före finanskraschen kännetecknades ofta av politiker och myndigheter som gick hand i hand med banker, företag och investerare. Nu är det många som anser att medvetenheten om olämpliga allianser ökat.

Trots detta backar alltså Island till trettonde plats på Transparency Internationals lista. Islands indexsiffra är 79 - vilket kan jämföras med ettan Danmarks 91. Tvåa är Finland, trea är Finland och Norge är femma. I botten på listan återfinns Somalia och Nordkorea. Dessa är alltså enligt organisationen världens mest korrumperade länder.