söndag 24 januari 2016

Katrín Jakobsdóttir islänningarnas favorit som president

Katrín Jakobsdóttir är den som flest islänningar vill se som segrare i sommarens presidentval. Hela 21,8 procent önskar att hon blir Ólafur Ragnar Grímssons efterträdare. Men Katrín Jakobsdóttir har redan uteslutit en kandidatur i år - och ingen av de personer som ställer upp har något starkt stöd. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

Med drygt fem månader kvar till sommarens presidentval har hittills sex kandidater aviserat att de tänker ställa upp. Inget tyder dock på att någon av dessa sex kommer att ha någon chans i valet.

Med tanke på hur politiskt ämbetet blivit som president under Ólafur Ragnar Grímssons tid är det troligt att betydligt starkare kandidater kommer att ställa upp. Presidenten har förvandlats från en symbol till en maktspelare - och det gör att det finns politiska krafter som inte kommer att låta de sex som hittills anmält sig göra upp om jobbet.

Vem som ska bli president är däremot en öppen fråga. De personer som har haft starkast stöd bland allmänheten - Katrín Jakobsdóttir och Jón Gnarr - har bägge sagt att de inte tänker ställa upp.

Ändå vill hela 21,8 procent se Katrín Jakobsdóttir, som är ledare för Gröna vänstern, som nästa president. Författaren Ólafur Jóhann Ólafsson får 8,8 procent medan 8,4 procent ställer sig bakom författaren och debattören Andri Snær Magnason. Ingen av de två har hittills uteslutit en kandidatur.

Biståndschefen Stefán Jón Hafstein har sagt sig vara intresserad av att ställa upp. Han får 6,8 procent. Författaren Þorgrímur Þráinsson har aviserat att han till 95 procents sannolikhet tänker kandidera. Stödet för honom är 6,4 procent. Lika många förespråkar Jón Gnarr.

En annan som överväger att kandidera är Bergþór Pálsson, som har stöd av 5,5 procent. Þóra Arnórsdóttir utmanade Ólafur Ragnar Grímsson för fyra år sedan, men förlorade. Hon har uteslutit ett nytt försök att erövra ämbetet. Ändå vill 4,9 procent se henne som president. Ett annat namn som det spekulerats om är Halla Tómasdóttir. Hon får 3,7 procent.

Kategorin övriga samlade hela 27,3 procent av rösterna. Av de tillfrågade deltog 60 procent i undersökningen.

Här kan du läsa mer om det kommande presidentvalet.