fredag 15 januari 2016

Kaupþings Sigurður Einarsson gör rekordkonkurs

Kraven på Sigurður Einarssons konkursbo var 254,3 miljarder isländska kronor. Men fordringsägarna fick bara tillbaka 38,3 miljoner. Den personliga konkursen för Kaupþings tidigare styrelseordförande är därmed den största i Islands historia. Sigurður Einarsson avtjänar just nu ett fyraårigt fängelsestraff på anstalten Kvíabryggja.

Sommaren 2009 vände sig Björgólfur Guðmundsson till Héraðsdómur Reykjavíkur med en begäran om personlig konkurs. Hans imperium hade då i princip utraderats av finanskraschen föregående höst. De godkända fordringarna på konkursboet uppgick till drygt 85 miljarder isländska kronor. Fordringsägarna fick dock inte tillbaka mer än 35 miljoner.

Björgólfur Guðmundsson var framför allt känd som storägare i Landsbanki. Länge var hans konkurs den största i Islands historia. Nu är det en annan tidigare bankprofil som tar över den föga smickrande titeln.

Sigurður Einarsson var styrelseordförande för Kaupþing. Han förlorade inte bara enorma summor i samband med finanskraschen. Efter förlorade skattetvister och fängelsedomar med enorma advokatkostnader begärde han i höstas sig själv i konkurs.

Nu står det klart att kraven på Sigurður Einarssons konkursbo uppgår till 254,3 miljarder isländska kronor. De största kraven kommer från Chesterfield United, Deutsche Bank, Murray Holdings och Arion banki.

Kravet från Chesterfield United är på 99 miljarder isländska kronor. Bolaget är registrerat på Brittiska Jungfruöarna. Strax före finanskraschen hösten 2008 fick Chesterfield United ett lån från Kaupþing på 125 miljoner euro för att köpa kreditswappar i banken. Sigurður Einarsson står åtalad för affären. Rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur avslutades i december förra året.

Deutsche Bank kräver Sigurður Einarsson på 73 miljarder medan Murray Holdings gör anspråk på 58 miljarder och Arion banki - den bank som blev Kaupþings efterföljare - kräver 21 miljarder.

I normala fall utreder konkursförvaltaren vilka krav som ska godkännas. Det behövdes inte i det här fallet. Tillgångarna i konkursboet var 38,3 miljoner. De pengarna ska ha gått till Kaupþings konkursbo. Banken hade en säkerhet i Sigurður Einarssons villa på Seltjarnarnes, en fastighet som han sålde till sin syster just innan han började att avtjäna fängelsestraffet på den öppna anstalten Kvíabryggja.

Sigurður Einarssons konkurs är inte bara den största i Islands historia. Fordringsägarna fick dessutom bara tillbaka 0,02 procent av de totala kraven på konkursboet.

Tillsammans med tre andra Kaupþing-toppar sitter nu Sigurður Einarsson av ett fyraårigt fängelsestraff. Han är dömd för marknadsmissbruk och trolöshet mot huvudman. Han är dessutom i ett annat fall dömd till ytterligare ett års fängelse. Den domen har överklagats till Hæstiréttur Íslands. Sigurður Einarsson inväntar också domen i Chesterfield-härvan.

Här kan du läsa mer om Sigurður Einarssons konkurs.