torsdag 14 januari 2016

Klartecken för ny restaurang vid Þingvellir

Sommaren 2009 brann Hótel Valhöll ned till grunden. Sedan dess har det inte funnits någon restaurang vid Þingvellir. Nu ger Þingvallanefnd i ett beslut klartecken för ett nytt matställe i nationalparken. Det ska ligga i anslutning till utsiktsplatsen vid Hakið och kunna använda befintliga parkeringsplatser och vägar.

I en eldsvåda i juli 2009 totalförstördes Hótel Valhöll, det enda hotellet i nationalparken Þingvellir. Sedan dess har diskussioner pågått om ett nytt hotell ska byggas i området. Även servicen för besökare har diskuterats.

Såväl den tidigare rödgröna regeringen som den nuvarande högerkoalitionen har inte tyckts särskilt intresserade av att ta initiativ till något nytt hotell. Däremot står det nu klart att det ska byggas en ny restaurang vid Þingvellir. Enligt beslutet i Þingvallanefnd ska den även rymma mötes- och festlokaler.

Platsen för restaurangen blir sydväst om besökscentrumet vid Hakið. Därmed behöver inga vägar eller parkeringsplatser byggas särskilt för restaurangen. Hakið är den utsiktsplats där alla bussturer till Þingvellir gör sitt första stopp.