fredag 29 januari 2016

Ny rekordsiffra för Piratpartiet - får 41,8 procent

Piratpartiet klättrar till rekordhöga 41,8 procent i Fréttablaðiðs nya opinionsmätning. Stödet är inte bara det största i partiets historia - utan avståndet ned till tvåan Självständighetspartiet växer till rekordmarginalen 18,6 procentenheter. Samtidigt är stödet för Ljus framtid närmast utraderat. Partiet har nu bara 1,6 procent av väljarna bakom sig.

Trots ständiga rekordsiffror i opinionsmätningarna fortsätter Piratpartiet att växa. I MMR:s senaste väljarbarometer ökade Piratpartiet till 37,8 procent. Nu kommer alltså en mätning där partiet för första gången tar sig över 40 procent.

Stödet för partiet är nu 41,8 procent. Det är en ökning med 5,5 procentenheter jämfört med Fréttablaðiðs novembermätning. Gapet till tvåan Självständighetspartiet fortsätter även det att växa. Självständighetspartiet minskar till 23,2 procent, en tillbakagång med hela 6,1 procentenheter.

Trots Självständighetspartiets ras är läget som allra mörkast för Ljus framtid. Partiet har nu bara stöd av 1,6 procent av väljarna, en minskning med 1,3 procentenheter. Det är den sämsta siffran någonsin hos Fréttablaðið.

Framstegspartiet får 10,2 procent, en ökning med 0,3 procentenheter. Socialdemokraterna rycker upp sig med 1,7 procentenheter från föregående mätning - som var den sämsta i partiets historia - till 9,9 procent. Gröna vänstern backar 0,3 procentenheter till 9,6 procent.

Övriga partier får 3,7 procent, en ökning med 0,1 procentenhet.

Om det hade varit val till alltinget i dag hade Piratpartiet fått 28 av alltingets 63 mandat. För egen majoritet krävs bara fyra mandat till. Självständighetspartiet får 16 platser i parlamentet, Framstegspartiet sju var och Gröna vänstern och Socialdemokraterna sex platser var. Det skulle alltså inte gå att bilda en tvåpartiregering utan Piratpartiet.

Anmärkningsvärt är att Piratpartiet enligt Fréttablaðið nu är störst i alla sex valkretsar. Stödet är dock alltjämt starkare i storstäderna än på landsbygden. Partiet har också fler sympatisörer bland män än bland kvinnor - 45 respektive 38 procent.

Bland islänningar i åldern 18 till 49 år sympatiserar 51,1 procent med Piratpartiet. Bland dem som har fyllt 50 år är stödet 30,8 procent. Självständighetspartiet får 19,6 procent av de yngre väljarna och 27,5 procent bland de äldre väljarna.

Det är nu bara 15 månader till nästa alltingsval. I dagsläget ser valresultatet ut att kunna bli närmast revolutionerande. Inget av de fyra etablerade partierna ser ut att bli störst i landet. I stället fortsätter Piratpartiet att utöka avståndet till de övriga partierna.

Krisen är djup på flera håll. Ljus framtid ser inte ut att klara femprocentsspärren till alltinget. Med undantag för Heiða Kristín Helgadóttirs inhopp i parlamentet under hösten har partiet enormt svårt att få genomslag i debatten. Partiledarbytet från Guðmundur Steingrímsson till Óttarr Proppé har heller inte haft någon positiv effekt.

Socialdemokraterna bildades med ambitionen att vara ett brett vänsterparti som utmanade om regeringsmakten. Att stödet minskade när partiet var i regeringsställning och tvingades till hårda nedskärningar direkt efter finanskraschen var inte underligt. Men under Árni Páll Árnasons ledarskap har det fortsatt att sjunka. Det skulle förvåna om han leder partiet i nästa val.

Samtidigt som Piratpartiet klättrar över 40 procent är Självständighetspartiet nära att krypa under 20 procent. Bjarni Benediktsson sitter säkert som ordförande så länge som partiet ingår i regeringen. Men hur partiet ska lyckas återvinna väljarnas förtroende och åter bli den dominerande faktorn inom isländsk politik förblir en gåta.

Så länge som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är statsminister behöver han inte frukta ett uppror från medlemmarna. Väljarstödet har mer än halverats sedan valet 2013. Men det valet var exceptionellt. I dag har Framstegspartiet fallit tillbaka till siffror runt 10 procent. Där finns kärnväljarna som inte kommer att överge partiet.

Utöver Piratpartiet är det bara Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir som inte behöver frukta opinionsmätningarna. Stödet på runt 10 procent är visserligen långt ifrån rekordhögt, men partiet har heller inte samma ambition att bli statsbärande som Självständighetspartiet eller Socialdemokraterna.

Här kan du läsa mer om Fréttablaðiðs novembermätning.