måndag 25 januari 2016

Nya rekordsiffror för Piratpartiet på Island

Stödet för Piratpartiet ökar till rekordhöga 37,8 procent i MMR:s senaste opinionsmätning. Samtidigt sjunker Självständighetspartiets väljarstöd till historiskt låga 19,5 procent. Bland islänningar i åldern 18 till 29 år har Piratpartiet egen majoritet. Det är framför allt väljare som tidigare röstade på Ljus framtid som nu föredrar Piratpartiet. Ljus framtid hamnar åter under femprocentsspärren.

Senast den 22 april 2017 äger nästa val till alltinget rum. Med knappt femton månader kvar till valdagen fortsätter Piratpartiets framgångar i opinionen. Samtidigt kämpar flera av de etablerade partierna mot historiskt svaga opinionssiffror. Det finns alltså förutsättningar för ett totalförändrat politiskt landskap nästa vår.

Piratpartiet klättrar nu till rekordhöga 37,8 procent, vilket är den bästa noteringen någonsin hos MMR. Ökningen jämfört med den mätning som slutfördes före jul är 2,9 procentenheter. Piratpartiet behåller därmed ställningen som större än de två regeringspartierna Självständighetspartiet och Framstegspartiet tillsammans.

Nästan lika anmärkningsvärd som Piratpartiets uppgång är Självständighetspartiets kollaps. Stödet backar nu till 19,5 procent, en tillbakagång med 1,1 procentenheter. Det är första gången som Självständighetspartiet får under 20 procent i MMR:s mätningar.

Gröna vänstern är det enda av de övriga oppositionspartierna som inte befinner sig i djup kris. Väljarstödet är förhållandevis stabilt. Nu ökar Gröna vänstern med 1,1 procentenheter till 12,5 procent.

Socialdemokraterna fortsätter däremot att kämpa i motvind. Partiet får nu 10,4 procent, en minskning med 2,5 procentenheter. Om inte opinionsläget förbättras lär inte ledningen få chansen att företräda partiet i valet 2017 - trots att det inte finns någon given efterträdare till den sittande ordföranden Árni Páll Árnason.

Framstegspartiet backar med 1,5 procentenheter till 10 procent. Opinionssiffrorna har sedan länge parkerat på runt halva valresultatet från våren 2013. Om inte Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lyckas vända utvecklingen riskerar även han att behöva se sig om efter nytt jobb efter valet 2017. Vad som kan rädda honom kvar är just att han i ett val förde Framstegspartiet till regeringsmakten för första gången sedan 2003.

För Ljus framtid tycks inte partiledarbytet från Guðmundur Steingrímsson till Óttarr Proppé haft någon effekt. Partiet brottas alltjämt mot alltingets femprocentsspärr. Nu sjunker stödet under spärren till 4,4 procent, ett tapp på 0,9 procentenheter.

Inga andra partier är i närheten av att klättra över femprocentsspärren. Sturla Jónsson får 1 procent (en ökning med 0,6 procentenheter), Höger-gröna 0,9 procent (+0,1), Gryning 0,5 procent (+0,2), Landsbygdspartiet 0,5 procent (+0,3), Demokrativäktaren 0,4 procent (-0,3), Hushållens parti 0,2 procent (-0,2), Folkfronten 0,1 procent (-0,1) och Regnbågen 0 procent (-0,1). Övriga partier får 1,7 procent (+1,4).

Även stödet för regeringen minskar. Nu uppger 30,1 procent av islänningarna att de står bakom högerkoalitionen. Det är en tillbakagång med 1,1 procentenheter. Siffran är den näst sämsta under hela mandatperioden för samarbetet mellan Framstegspartiet och Självständighetspartiet.

Bland islänningar i åldern 18 till 49 år är Piratpartiet största parti med god marginal. Hos de yngsta väljarna, 18 till 29 år, är stödet hela 54 procent jämfört med Självständighetspartiets 15 procent. I gruppen 30 till 49 år föredrar 40 procent Piratpartiet mot 16 procent för Självständighetspartiet. Bland väljare mellan 50 och 67 år är det jämnt mellan Piratpartiet och Självständighetspartiet - bägge får 27 procent. Bland islänningar som har fyllt 68 år är Självständighetspartiet större med 25 procent mot Piratpartiets 21 procent.

Hela 44 procent av männen sympatiserar med Piratpartiet jämfört med 29 procent av männen. Både Gröna vänstern och Ljus framtid lockar mer än dubbelt så många kvinnor som män. Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Framstegspartiet har flest anhängare bland pensionärer. Ljus framtid har flest väljare i åldern 30 till 49 år.

I valet 2013 var Piratpartiet i första hand ett storstadsfenomen. I dag är stödet starkt även på landsbygden. i Reykjavíkområdet är det 39 procent som sympatiserar med partiet jämfört med 36 procent av glesbygdsväljarna.

Piratpartiet är starkast bland låg- och medelinkomsttagare. Det är dock bara bland höginkomsttagare - personer med en månadsinkomst på över 1 miljon isländska kronor - som Självständighetspartiet är något större.

Av de väljare som lade sin röst på Piratpartiet våren 2013 hade hela 93 procent gjort samma val i dag. Motsvarande siffra för Självständighetspartiet är 79 procent, för Gröna vänstern 76 procent, för Framstegspartiet 54 procent, för Socialdemokraterna 49 procent och för Ljus framtid 21 procent.

Piratpartiet har främst lockat över stora skaror från de tre övriga oppositionspartierna och Framstegspartiet. Hela 60 procent av de väljare som 2013 röstade på Ljus framtid hade i dag lagt sin röst på Piratpartiet. Samma val hade 30 procent av Socialdemokraternas väljare gjort följt av 26 procent av Framstegspartiets, 19 procent av Gröna vänsterns och 10 procent av Självständighetspartiets.

Framstegspartiets ras förklaras alltså främst av väljarförlusten till Piratpartiet. Ytterligare 12 procent har gått till Självständighetspartiet. Förutom Piratpartiet tappar Socialdemokraterna främst väljare till Gröna vänstern. Utöver Piratpartiet förlorar Ljus framtid sympatisörer till Socialdemokraterna och Gröna vänstern.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.