fredag 8 januari 2016

Perlan i Reykjavík kan bli hotell eller naturmuseum

En grupp investerare vill förvandla Perlan i Reykjavík till ett lyxhotell med 200 rum. En annan grupp av investerare vill skapa ett naturhistoriskt museum i byggnaden. Kommunstyrelsen har tagit ett första steg genom att gå med på att Perlan ska hyras ut. Och det är en utställning med naturtema som står högst på den styrande majoritetens önskelista.

Trots att Perlan utgör ett av Reykjavíks främsta kännetecken har verksamheten i huset de senaste åren varit begränsad. Det historiska museet Sögusafnið har flyttat och den rödgröna regeringens beslut om att inrätta ett naturhistoriskt museum i byggnaden revs upp av den nuvarande högerkoalitionen.

I dag äger kommunen fastigheten. Högst upp finns en roterande restaurang och på våningen under ett kafé och en stor utsiktsplattform. Vissa hyr också tillfälligt in sig i byggnaden.

Tanken var att Náttúruminjasafn Íslands, ett statligt museum som i dag närmast existerar bara på pappret, skulle få efterlängtade utställningslokaler i Perlan. När regeringen backade fanns det privata intressenter som ville driva projektet vidare. En förhoppning var att få dit det blåvalsskelett som regeringen i stället skickade till Húsavík.

Nyligen sade kommunstyrelsen i ett beslut ja till att hyra ut Perlan. Socialdemokraterna, Ljus framtid, Gröna vänstern, Piratpartiet och Framstegspartiet röstade för förslaget medan Självständighetspartiet röstade emot. Beslutet har även klubbats av kommunfullmäktige.

Också i fullmäktige gick Självständighetspartiet emot den styrande majoriteten. Ledamöterna ansåg inte att Perlans framtid skulle få avgöras av att fullmäktige redan bestämt sig för en viss modell.

Intresse för att hyra Perlan finns. En grupp investerare vill enligt Morgunblaðið bygga om Perlan till lyxhotell med 200 rum. Planen går ut på att bygga ut fastigheten runt de sex vattentankar som den vilar på. Utsiktsdäcket på dagens kaféplan ska byggas om till ett utomhusbad. Utsikten för gästerna ska dock inte försvinna. Nya utsiktsplattformar ska byggas utanpå utbyggnaden av vattentankarna.

Planerna ska ha presenterats för kommunen. Men det finns alltså fler investerare som vill hyra Perlan.

Aktiebolaget Perluvinir har hittills dragit in 4,4 miljoner isländska kronor i aktiekapital från 67 delägare. Målet är att komma upp i 10 miljoner. Pengarna ska användas för att ta fram en affärsplan och ritningar för en naturhistorisk utställning i Perlan, skriver Fréttablaðið.

Initiativet till Perluvinir togs när det stod klart att Náttúruminjasafn Íslands inte skulle flytta in i lokalerna. Nu vill bolaget i samarbete med kommunen se till så att Perlan ändå blir platsen för ett museum. Vd:n Helga Viðarsdóttir säger i Fréttablaðið att utställningen skulle vila på vetenskaplig grund:
"Vi är öppna för alla och uppmanar människor att gå med i bolaget. ... Det kommer att försökas att nå som flest, både utländska och inhemska gäster, så att så många som möjligt kan förbindas till och uppleva isländsk natur. ... Vi vill värna kvalitet i presentationen och en vetenskaplig grund för en sådan utställning."
Ett museum med inriktning på natur är också vad majoriteten i fullmäktige helst vill se. Kommunen annonserar nu enligt ett pressmeddelande efter någon som vill sätta upp en sådan utställning i Perlan.

Här kan du läsa mer om planerna för Perlan.