söndag 3 januari 2016

Piratpartiet avslutar året som störst på Island

Piratpartiet håller avståndet till Självständighetspartiet och är alltjämt störst på Island. I Gallups nya mätning får Piratpartiet 33,1 procent mot 25,2 procent för Självständighetspartiet. Förändringarna i den sista opinionsundersökningen för 2015 är små. Den största förändringen är Gröna vänsterns tillbakagång med 1,2 procentenheter.

Det var i april som Piratpartiet hos Gallup blev större i opinionen än Självständighetspartiet. Det är nu åttonde månaden i följd som partiet är störst på Island. Piratpartiet ökar i december med 0,2 procentenheter till 33,1 procent.

I sex månader i följd var Piratpartiet dessutom större än de två regeringspartierna tillsammans. Förra månaden bröts trenden. Och den har inte förändrats under december.

Självständighetspartiet får 25,2 procent, en uppgång med 0,4 procentenheter, medan koalitionspartnern Framstegspartiet har oförändrat stöd på 12 procent. Därmed har alltså den regerande högerkoalitionen ett försprång på 4,1 procentenheter mot Piratpartiet.

För de övriga oppositionspartierna fortsätter läget att vara dystert. Socialdemokraterna får 10,4 procent, en ökning med 0,3 procentenheter, medan Gröna vänstern backar 1,2 procentenheter till 10,2 procent. Ljus framtid ökar med 0,3 procentenheter - men stödet på 4,2 procent innebär att partiet inte klarar femprocentsspärren till alltinget.

Stödet för regeringen är något mindre än för de två koalitionspartierna tillsammans. Nu uppger 36,2 procent att de står bakom högerregeringen, än minskning med 2,7 procentenheter jämfört med november.

Piratpartiet har därmed det största genomsnittliga stödet i de tolv mätningar som Gallup gjort under 2015 - trots att stödet i januari var förhållandevis låga 11,7 procent. Medelvärdet för hela året blir 29,6 procent mot 24,5 procent för Självständighetspartiet, 12,5 procent för Socialdemokraterna, 10,9 procent för Framstegspartiet, 10,5 procent för Gröna vänstern och 7,1 procent för Ljus framtid.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.